Lifestyle

Did Wiegaat meet Poelifinarionaar huis?

Welke cabaretiers hebben de beste voorstelling van de afgelopen seizoenen gemaakt en wie is het grootste cabarettalent? Maandagavond maakt de VSCD-Cabaretjury, onder leiding van theatredirecteur Nico Baars, in het Haagse Diligentia de drie winnaars van de Poelifinario’s en de winnaar van de Neerlands Hoopbekend.

Er zijn zes genomineerden voordedriecategorieën van de Poelifinarioen drie genomineerden voor de Neerlands Hoop. In 2020 zijner, vanwege het door de pandemie bekorte seizoen, geen Cabaret prijzenuitgereikt. De nominaties zijn voor theatreseizoen 2019/20 en2020 / 21.

Genomineerd voor het meest indrukwekkende cabaretprogramma in de categorie Entertainment zijn: Sara Kroos en Rundfunk. de categorie engagement: Claudia de Breij, Alex Klaasen en Patrick Nederkoorn, Jan Beuving en in de categorie kleinkunst: Elke Vierveijzer. Vierveijzer wint bij gebrek aan andere genomineerden sowieso een Poelifinario.

Genomineerd voor de prijs van meest veelbelovende cabaretier, de Neerlands Hoop, zijn: Kasper van der Laan, Nina de la Parra en het duo Grof Geschud.

Wat zegt de jury over de genomineerden en daarmee over hun kansen op een prijs? Volgens de jury sprankelt Sara Kroos in Verte meer dan ooit tevoren, “zonder haar kenmerkende cynisme te verliezen”: “Onder de oppervlakte sluimeren serieuze thema’s, maar Kroos houdt het deze keerlicht. overopgroeien. ”

of Todesangstgeschrei van het duo Rundfunk zorgt schrijnende humor volgens de jury voor “ronkendelach salvo’s”: “Zestampen op maatschappelijke gevoeligheden en doen dat met een sublieme Timing, naadloos samenspel en goeduitgedachte details.”

got it NRC zag “een prachtigeavond” van Croos met “dynamischeliedjes, knap van taal encompositie” ende recensente zat bij Rundfunk “ophet puntje van de stoel”, want “de Timing is perfect, het tempo moordend, degar pdichtheid hoog”.

Vergeten genre

Bij decategorie engagement roemt de jury de  vlammende ” Oudejaars conference (2019) van Claudia de Breij dies in “hetzwart-witdenkentackelt”. Alex Klaasen gaat in Show pony 2 “Meer de dieptein” danin de eerste Show pony, “I met ontroerendeverhalen at en, vooral, het trajectdaarna where zijn comes out.” De lof is groot: “Dechore ografieënzijn subliem, de grappen doordacht en het samenspel om je vingers bij af telikken. Klaasen houdt eigenhandig een bijna vergeten genre inleven.” Ook Patrick Nederkoorn en Jan Beuving zijnDe andere oudejaars zit vol schitterende taal en pianist Tom Dicke zorgt voor een prachtige muzikale omlijsting “, schrijft de jury.

De Breij (died in 2010 de Poelifinario won) en Beuving waren in 2019 ook algeno minerd. Klaasen met zijneerste Show pony decategorie entertainment noggeno minerd. Hij moest toen de eer aan Jochem Myjer laten, maar maakt, afgaande op de rapporten, dit keer de meestekans.

got it NRC I was enthusiastic about Klasen. Vijf ballen voor een show met een ″ heleboel spektakel”, die afwisselend, poëtisch, hilarisch en ontroerendis. De Breij maakteeen “vrijwelidealeoudejaars conference”, “echtanders” after terwijl Nederkoorn & Beuving een jaar warned in hunoudejaars.

Elke Vierveijzer weet al sinds juli dat ze de winnaar van de Poelifinario is in de categorie kleinkunst, met het programma Lucht: “Elke Vierveijzer zingt geen liederen, ze knalt ze rechtstreeks je hart in”, juicht de jury, die (het niet door NRC gerecenseerde) Lucht “Eenschitterendpleidooi voor het delen van verdriet” noemt. Twee van de drie keer dat er tot nu genomineerd moest worden in deze nieuwe categorie wist de jury maaréen kandida attevinden. Dat werpt toch de vraag op hoe levensvatbaar de in 2018 ingestelde indeling van decabaretprijs indriecategorieënis.

Lees ook: Reportage on de ontplooiing van sensationeel cabarettalent Kasper van der Laan

Spraakmakend Debutante

Onveranderd is de Neerlands Hoop, waarvoor spraakmakende nieuwelingen zijnge selecteerd.Kasper van der Larn lost 1 kg volgens de jury “dehooggespannenverwachtingenhelemaalin”. Hij  lijkt een klassieke antiheld, maar de maffe luikjes in zijn hoofd tillen het programma naar grotehoogte. ”With hair Gods Wegen Nina de la Parra een feministe die op foute mannen valt, die een weg  zingt, speelt, spuugt en danst ”naar” haar vloeibareidentiteit ”. HetVlaams-Dutch duo Grof Geschud Lijmen The delief de “opeenzeer volwassenen manier” met “prachtige Sketchesenliedjes”. Tijdloos en toch modern. “

Aan debut Kaspervan der Laan gaf NRC vijf ballen, omdat hij “oneindig fascineert”: “Je kunt niet meer stoppen metkijken. En met Rachen.” Even in Bijna, lyric poetry was a critique of the talent of hetnieuwe, Dela Parra. Bij Grof Geschud was a dekrantniet. Delof van de jury voor dat duo is the best uitges protocol.

Did Wiegaat meet Poelifinarionaar huis?

Source link Did Wiegaat meet Poelifinarionaar huis?

Back to top button