Lifestyle

Diligent Jaap van Zweden stopped by in 2024 als chef-dirigent van het New York Philharmonic

Dirigent Jaap van Zweden (60) stopt na het seizoen 2023-24 als chef-dirigent van het New York Philharmonic.of New York Times voerde hij het besluit terug op de coronapandemie, die hem zijn leven en Prioriteiten deed heroverwegen. “Hetheeft me als persoon enorm veranderd”, zegthij.

Lees ookdit interview met Van Zweden uit decoronatijd

Van Zweden begon in New York als de 26ste chef-dirigent: zijn aanwezigheid zal dus slechts zes jaar hebben geduurd, het kortste chef-schap in de geschiedenis van hetorkest. Maar binnen de internationale muziekwereld is zes jaar ook weer niet extree mkort.

Het besluit komt “niet voort uit frustratie, niet uit woede, niet uit een moeilijke situatie”, zegt Van Zweden in New York Times.. Het is juist de grotere vrijheid die de doorslag gaf: de keuze meer tijd te willen doorbrengen met zijn (grotendeels in Nederland gevestigde) family, met wie hij in Amsterdam ook de coronatijd doorbracht. Van Zwedens vader was 94 years old and met zijn vier kinderen “werden de banden intenser”. Omgekeerd daaraan verminderde door corona de intensiteit van zijn relatie met het orkest in New York: anderhalf jaar zonder Concerten voelde Нeen beetje hulpeloos ”: de wederzijdse verbinding via muziek werd weggenomen, aldus Van Zweden.

Uitdagingen

In 2018, the New York Philharmonic’s Dat van Zweden met Antrov, and Kampte met uit dagingen. Eénda arvan – de akoestisch beroerde David Geffen Hall – wordt nuopgelost. De zaal zal volgend najaar gerenoveerd (kosten: 465 miljoen euro) heropenen: anderhalf jaar vooruit op deoor spronkelijke planning. Dit seizoen is an orchestra zonder thuis basis. I met Financieel leverde de coronatijd, meer dan honderd geannuleerde Concerten, het orkest een inkomstenderving op van circa 18miljoen euro. noodsteun de VS voorzietniet deoverheid.

Lees ook: Hoor, hoe hij opwinding in de zaal opstookt!

Van Zweden, 2023 uit te dienen, maar de door hemzelf naar New York gehaalde directeur Deborah Borda vroeg hem een ​​jaar langer aan te blijven, zodat het orkest meer tijd heeft voor de zoektocht naar Zijn I signed a contract. Hoewel dat zijn handen vrijmaakt voordé droombaan – Amsterdam chef-dirigent van het Concertgebouwworkest waarin hij zelf als Concertmeesterzijn carrière begon – zegt Van Zweden die positie nu niet  voor ogen” tehebben.

Diligent Jaap van Zweden stopped by in 2024 als chef-dirigent van het New York Philharmonic

Source link Diligent Jaap van Zweden stopped by in 2024 als chef-dirigent van het New York Philharmonic

Back to top button