Lifestyle

‘Door de pandemie hoef je niet meer zichtbaar te zijn’

Wat is de overeenkomst tussen corona en muziek? Beide worden overgedragen door’onzichtbarelichamen’. De rol van muziek en de behoefte aan menselijk contact zijn terugkerende thema’s op Menneskekollektivet, Het eerste albumdat Håvard Volden (41) en Jenny Hval (40) maakten als’Lost Girls’. De titel, een niet bestaan ​​de samentrekking tussen de Noorse woorden voor’mensheid’en’collectief’, is tijdloos, zegt Hval via Zoom aan de keukentafel in hun huis in Oslo. “Maartijdens de pandemie moeten we hier meer dan ooit over nadenken: wat is een menselijk collectief?”

Onder haar eigen naam maakte Hval, die ook schrijver is, goed ontvangen Spoken language-bijvoorbeeld menstruatie, bloed, vampires en de dood (Blood Bitch, 2016), more than feminism (Apocalypse, girl, 2015), kinderloosheid en de artistieke invloeden uit haar jeugd (Practice of love, 2019). In the Netherlands, stond ze eerder op muziekfestival Rewire en cureerde ze haar eigen podium op Le Guess Who? !!

Multi-instrumentalist Voldenontmoette Hval eind 2008, toen hij als gitarist in de band kwam spelen van de Noorse popster die vaak het label’avant-garde’krijgtopgeplakt. Ze stonden op het punt om te gaan toeren met Hvals laatste album toen de pandemie ook Noorwegentrof.

Improvisation

Op Tweede Paasdag zitten de twee, inmiddels een echtpaar, thuis. “Netalsieder ander”, zegt Hval. Zij draagt ​​een Noorse trui met ijsbloemen, hij heeft een petop.  het lijkt mooi weer maarhet is the highest praise. We met zijnnet naar het bosgegaan onzehond. Een Paas-activiteit, dat was leuk. “

de laatste dagen voordat Oslo vorig jaar maart in lockdown ging, vertrok hetecht paarnaarde Øra Studios in Trondheim, een’bijzondere plek’met een Oberman-synthesizer die ze zelf nooit zouden kunnen bekostigen of meene Menneskekollektivet Optinemen.

Als duo werkten ze al langer samen onder de naam Nude on Sand en brachten ze een album uit in 2012 dat Hval omschrijft als  akoestische, vrijeimprovisatiemuziek ”. Daarna volgde een eerste EP als Lost Girls omdat de twee meer wilden samenwerken alsgelijkwaardige partners énmusiek wildenmakenop basic van elektronische beats. Hval: At “mijn eerdere, soloprojecten had a Håvardmeer derolvan instrument. We met zijnt weeën livekondengaanspelen. Defeat Naru Akcord Progressy en Melody. Allebei warns that we have geïn teresseerd in the ritual. “Meteenlangere opbouw dan het gemiddelde popnummer”, verduidelijkt Hval. НMeer of lijn met the bepaalde format of elektronischemuziek. Ik heb altijd al drumcomputers gebruikt in mijnsolo-sets. “

Het duo stapelde verscheidene ritmes op elkaar, waarbij de meer toegankelijke melodielijn soms verdwijnt om plaats te maken voor de dystopische compositieeronder. “Water is deruimte daartussen gebeurt, vondo ik interessant”, zegt Hval.  Håvard is a meer van de improvisatie: Plug and play.. Het is uitdagend en verfrissend voor mij om daarin mee te moetengaan. ”

Met hun gelaagdheid en Hvals filosofische dichtregels staan ​​de vijf nummers mijlenver af van de gemiddeldedans vloertrack. De hypnotiserende, langgerekte composities doen denken aan de pulserende droomlandschappen van Tangerine Dream en leiden niet naar eenclimax. Verschillende ritmes vloeien in en uit de mix, van pop- en discobeats tot een stevige nadreunende vierkwartsmaat in’Love, Lovers’.

Terwijl de muziek versnelt en vertraagt ​​gaan de stem van Hval en gitaar van Volden met elkaar india loog. Synthesizer vertexnom Hval de ruimte te geven als ze uitbarst in hoge Chant of pauzeert om de juiste woorden te zoeken waarmee ze voor haar bekende thema’s en vraagstukken verkent: religie, existentialisme en de vraag waarom je maakt wat je maakt alsartiest. Op dit album zijn ze toegankelijker verpakt danooit. Het is transcendente, dansbare muziek waarin stem en melodiesteed smeeré énworden. “Wehoudeneen dialoog gaande, dat vind ik interessant”, zegt Volden, die jazz en muziekcompositie studeerde aan het prestigieuze Berkeley conservatorium in Boston. “Op die manier is het ook gemixt”, zegt Hval. “Mijnstemen Håvards gitaarzijnevenluid.” Dat de syntheziser-versnellenen vertragen heeft ook een praktische reden, geeft Voldentoe of the arpeggio. “Geen vanons is echt goed in het bespelen van de toetsen”, zegt hij droog. “Daaromdraaienwe liever aan de knoppen om het geluid teveranderen.”

Universe theme

Would you like to discontinue the album degeest van de pandemie? Ja en nee. Universele thema’s die nu extra related zijn, komen aanbod. Zoals de behoefteaansamenkomen.Haar Spoken language-bijdrage in het titelnummer verwijst ook naar het collectief als gesloten religieuzegemeenschap. There is vraagt ​​ze zich af als zezingt over the getuigendie op de deur kloppen of Jehovah’s Witnesses. Hval, zelf niet religieus, groeide op in een dorpje in de Noorse Bible belt en raakte gefascineerd door de invloed van wat ze de  kapitalistische Amerikaanse Variant van religie ”noemt op jonge, beïn vloed baremensen. Zo zitten er altijd verschillende lagen in haarteksten.

Carried by Op’Invisible Bodies’ dicht ze: “Maar zelfs mijn zogenaamd realistische conversaties zijn fictie nu / Alles is […] gecanceld. Toch gaan deze regels niet alleen over corona, legt zeuit. Нde pandemie voegt een laag van onwerkelijkheidtoe. Van dingen die gepland zijn, weet je nooit of zedoorgaan. Optredens zijn sowieso in zekere zin fictie omdat er zoveel aan wordtopgehangen. laten horen wat je maakt alsartiest. Natuurlijk showed maar het is nu ook geweldig om te zien hoe de pandemie de noodzaak om overal zichtbaar te zijn deedverdwijnen die. eeuwig voortduurt, maar het was wel intermediate. “

‘Door de pandemie hoef je niet meer zichtbaar te zijn’

Source link ‘Door de pandemie hoef je niet meer zichtbaar te zijn’

Back to top button