Lifestyle

Granm’ma sorteert een oude vrouw in verstilde tableaus voor op de dood

I met Een verweerde vrouw, knokigeknieëneneenkromme rug, kijkt vergeefs naar de telefoon. Also, ze zichzelf ervan verzekert dat hij nieta fgaat. Performer Wesley Piquébrengtmet depoppentheatervoorstelling Granm’ma een intieme ode aan zijn overleden grootmoeder, dying in haareentje of paramaribowoonde.

Heel geconcentreerd brengt hij de pop van zijn oma (gemaakt door Rosa Verloop) totleven. At the verstilde tableaus zien, we surround women with hoe. Zwijgzaam, enigszins vervreemd al van het leven, valt ze terug op haar routine, voorsorterend op de naderendood. Die laat halverwege al zijn gezicht zien, maar nee, het is haar tij dniet. Nognito.

Het personage van zijn oma is gespeend van drama of conflict: acceptatie en berusting zijn de sleutels waarmee ze, ondanks haar stramheid, de kracht vindt om uit bed te komen, een fotoalbum open te slaan, te dansen op de muziek van These are gemis and maar geenverzet.

De tijd die tijdens de voorstelling verstrijkt zou also went to een dag, een jaar kunnenzijn een week. Dat Piqué zelf, heel zichtbaar, op hettoneel staat om de pop die zijn oma verbeeldt te bespelen, symboliseert allereerst een liefdevolle onderlingezorgzaamheid. Maar uiteindelijk realiseer je je dat hij zal moeten leren om haar los telaten.

Zo verschuift gaandeweg de focus: deze voorstelling gaat niet over een vrouw die afscheid moet nemen van het leven, maar over iemand die afscheid moet nemen van zijn oma, een jongen die midden in het leven staat en aldaar geconfronteerd Dat hi leven wekt, dat hij een hele voorstelling over haar gemaakt heeft, is zijn vorm van verzet, zijndrama. Uiteindelijk zal hij – net als zijzelf – moeten berusten in haardood.

Granm’ma sorteert een oude vrouw in verstilde tableaus voor op de dood

Source link Granm’ma sorteert een oude vrouw in verstilde tableaus voor op de dood

Back to top button