Lifestyle

Het NDT zorgt voor een waardige aftrap van het Holland Dance Festival

Het wegvallen van de optredens hoofdgast Carlos Acosta wegens coronaperikelen was een lelijke tegenvaller voor het Holland Dance Festival, maar deopeningsvoorstelling was donderdag niettemin fraai, zelfs in het maar voor een kwart gevulde, nog nieu・ I met Pop. Telijk element hetdoorgevenvande Jiři Kylián Ringaan Marco Goecke (49) who met the extra charge. DraagsterMarian Särstadt droeghemoveraan de Duitse choreograaf voor zijn inspirerende bijdrage aan de (Nederlandse) dans en, aldus Särstadt, het zelfvertrouwen dat hij dansers geeft:

The idioms of Goeckes are na tien eerdere creaties voor de groep, gesneden koek voor de NDT’ers. het nieuwe I love you ghosts treffen negen dansers met precisionie de sfeer van nostalgie. Harry Belafontes fluwelen stemgeluid trekt de sfeer met’Try to Remember’en’Danny Boy’ definitief naar de melancholie, een aanroepen van de goede geesten uit het oude, gesloopte Lucent Danstheater.

Kraakhelder

Ook de terugkeer van een parel uithetoeuvrevan Jiři Kylián bijhet Nederlands Dans Theater tilde de avondop. Throw the dice (2005) een fascinerend voorbeeld van de ijle schoonheid en kraakheldere, gratische kwaliteit van de lijnen in bewegingstaal van de Nederlandse Tsjech, die vooral in het Partnerwerk kwistig strooit met inventief om elkaar gevouwen Shingu, bewegen zij vanuit telkens onderbroken implend, flitsend en staccato, reagerend op de tikkende, fluitende en bromzoemende soundscape van Dirk Haubrich. The Een deel van de dertienkoppige cast is nognietvertrouwd who met Kyliánstaal, toch blijft de choreografie spannend enbeeldschoon.

Prachtig How to deal with sunset when the horizon is demolished van de Spaanse Marina Mascarell. The loss I met, onregelmatig gevormde objecten, is heteen zee vol drijvendeijsschotsen of een onwerkelijklicht. Net als de schotsen lijken de acht dansers losgeraakt, eenlingen in een warld zonderhouvast. Soms samenkomend, dan weeruit waaierend. Dat verveelt vrij snel, maar op pakweg tweederde ontstaat samenhang, een stuwende Golfbeweging door de ruimte en een ensemble dat wuift en kolkt als eenkora arlif. Terwijl de muziekcollage aanzwelt, worden de hun bewegingen wilder en raakt het verband weerlos. Vooral dat laatste deel bevestigt Mascarells status vanaanstormend talent.

Het Holland Dance Festival veroorzaakte zaterdag een onvervalst Springdance-gevoel tijdens Do you believe me anymore? van de Vlaamse Choreographer Astrid Boons. Het onvermoeibare, verwrongen en wankele wroeten van lichamen, samengeklonterd of los in de ruimte, begint een beetje haar handelsmerk te worden: consistent en monomaan lijkt ze de zekerheden uit danserslichamen (te bannen) zielig’s grazend en loeiend (Spencer Dickhaus). Echt origineel is the concept al lang niet meer, and maar het wordt encountered the uitgevoerd overtuge in the past at onzekeretijden.

An interview with Lees ookhet met Carlos Acosta: ‘Waar zijn de zwarte kinderen op de grote balletscholen? ‘

Het NDT zorgt voor een waardige aftrap van het Holland Dance Festival

Source link Het NDT zorgt voor een waardige aftrap van het Holland Dance Festival

Back to top button