Lifestyle

Janine Jansen laat Vivaldi grommen en glanzen

Als je zelfs De vier jaargetijden als zinderend nieuw kunt laten klinken, heb je die vijf ballen meer danverdiend. Dwars door de versteende gezapigheid waarin duizend’mwah-uitvoeringen’het stuk hebben ingekapseld, glansde 24-karaats genie – van Vivaldién vande uitvoerders Janine Jansen en Amsterdam Sinfonietta. Ook het feit dat half Eindhoven tijdens het Concert zijn telefoon liet afgaan, kon de betovering niet verbreken.

Vanaf de eerste maten were duidelijk dat we geen tamme pseudo-barok kregen voorgeschoteld, maar een waagstuk vaninterpretatie, brilliant uit elkaar getrokken, gemonteerd envertolkt.Irregular Mar zeit gemäss begonnen ze de cyclus in De herfst, Waar het Adagio klonk alsambient van een hippe IJslandse Producer. at de aanhefvan Dewinter snerpte en bibberde het ensemble als een griezelig ontstemdkleumkoor. Het donderde en bliksemde in Desomer, Waarna een koortsig clusterakkoord uit het klavecim belgalmde. Sommige tussenspelen bezateneen frêle intensiteitdiedeeddenkenaan miniaturenvan György Kurtág.

An interview with Lees ookhet met Janine Jansen: ‘Soms is muziek zo schrijnend mooi dat ik moethuilen’

Haar Best Zelf

Zo tuimelde je van de ene in de andere verbazing: geen dansje was zomaar een dansje, ieder deel kreeg zijn eigen benadering, de natuurimitaties waren werkelijk speels en kleurrijk, het tsjirpte van leven in Delente, De schokeffecten waren gestript van belegen Salon Fehig Kate en lieten je werkelijkschrikken. Jansen klonk als haar beste zelf, gruizigziedend lyrischzingend, piepend en grommend, etherisch zacht, zelfs met een vleugjegipsy blues. Ze ging voorop in een vlammend betoog: zoals Jansen zich voorover kromde en notenstormen uit haar viool geselde – Vivaldi has zich in pure doodsangst verstopt achter een pilaar van de San Marco.

Daarvoor brought Amsterdam Sinfonietta al-Indolk Gemarkt to the sublime sublime of Van Tchaikovsky. Serenade voor strijkers.. Concertmaster en Artistic Rider, Candida Thompson Zorgde Vol Ein Vol Beer Digue Opbow, Met de Verstilde Elegy Al Cropend Heart. de finale toonde haar orkest zich in volle glorie over het helespectrum van kamermuzikaal vernuft tot warmbloedige tutti’s.

Lees ook: Vioolbouwer op zoek naar droomhout

Janine Jansen laat Vivaldi grommen en glanzen

Source link Janine Jansen laat Vivaldi grommen en glanzen

Back to top button