Lifestyle

Jeugdboek Benny Lindelauf wint Woutertje Pieterse Prijs

Schrijver Benny Lindelauf en illustrator Ludwig Volbeda winnen de Woutertje Pieterse Prijs 2021 voor het jeugdboek Hele verhalen voor een halvesoldaat.. Dat werd zaterdag bekend in het programma De Taalstaat op NPO Radio 1. De jaarlijkse prijs voor jeugdliteratuur (15.000 euro) gaat daarmee voor de tweede keer naar Lindelauf, die de onderscheiding ook in 2011 kreeg. De jury noemde het boek ″ sterk verbeeld ”en” adembenemend opgeschreven ”.

Het winnende boek is een raamvertelling over een familie van frontsoldaten, die voor hun vertrek naar de oorlog steeds een verhaal vertellen: sprookjesachtige vertellingen metevenwarme als naargeestige ondertonen en een tijdloze kwaite. De jury, onder voorzitterschap van Abdelkader Benali, schrijft in haar rapport Н een uitzonderlijk boek te bekronen dat als in een sprookje het beste van de taal en het beeld in zich weet te verenigen, een boek dat meet te verenigen, een boek dat het het griige hoe groot en diep onze wereld kanzijn “.

Meesterwerk

Lindelauf en Volbeda delen de prijs: de Woutertje Pieterse Prijs is de enige Nederlandse jeugdliteratuurprijs die tekst en illustraties samen beoordeelt, in tegenstelling tot de Gouden Griffel, voor schrijvers, en het Gouden Penseel doorbraakroman Negen Open Armen (2004) ontving de Thea Beckmanprijs en de Gouden Zoen, De hemel van Heivisj (2010) Acquired de Woutertje Pieterse Prijs, Hoe Tortot zijn vissenhart verloor kreeg de Gouden Lijst Ludwig Volbeda (1990) kreeg in 2018 het Gouden Penseel, de prijs voor de bestekinderboek illustrations.

An interview with Lees ookhet met Benny Lindelauf: ‘Uit doodsangst komt levensdrift, levensmoed’

Hele verhalen voor een halvesoldaat werd afgelopen najaar al als een meesterwerk onthaald in recensies (vijf ballen in NRC), Maar was nog geen vanzelfsprekende winnaar: het kreeg tegenstand van een sterke lijst uiteenlopende nomination, van prentenboek totjeugdroman. Een van degenomineerden was a dekijkboek bestseller Alphabet van Charlotte Dematons, net als de historische jeugdroman De naam van de vader van Rindert Kromhout, het prentenboek De fantastische vliegwedstrijd van Tjibbe Veldkamp en Sebastiaan Van Doninck en Koningskind, Salomo’s door, ridiculing Van Het Bibelvel Hall over Corning of Selma Nort. Ted van Lieshout, winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs in 2012, Donmy met zijn grensverleggendenon-fictieboek Is Watt Kunst?..

Jeugdboek Benny Lindelauf wint Woutertje Pieterse Prijs

Source link Jeugdboek Benny Lindelauf wint Woutertje Pieterse Prijs

Back to top button