Lifestyle

Kunstenaar en filmmaker Silvia Martes wint Theodora Niemeijer-prijs 2021

Beeldend kunstenaar en filmmaker Silvia Martes (1985) heeft maandag de Theodora Niemeijer-prijs 2021 gekregen, een tweejaarlijksestimularingsprijs voor beginnende, vrouwelijke beeldend kunstenaars. Dat heeft het Van Abbemuseum vandaag met persberichtbekendgemaakt.

Martes wint de prijs voor haar project voorstel Public loneliness, Waarin ze, geïnspire erddoorde Covid-19 period, Devolm Weinglazenhuis Wilonder Zoeken conflict. Het Van Abbemuseum zal het project volgend jaar vanaf 9 april zes maandentonen.

Het idee van Martes is the movie set te bouwen van een overwegend glazenhuis. De eerste maand draait het kunstwerk om het maken van hetconstructie-enproductieontwerp. Na deze periode wordt er om de vier weken gefilmd met de hoofdpersoon en andere personages in he thuis. De acteurs negeren het publiek en richten hun aandacht uitsluitend op de fictieve wereld waarin ze zijnondergedompeld. Uiteindelijk vormen deze opnames een korte film genaamd’Public Solitude’.

Silvia Martes (Eindhoven, 1985) studenterde aan de Gerrit Rietveld Academy Amsterdam. Gedurende de pandemie was an artist in the Amsterdam residence op de Rijksakademie. Ook daar bouwde ze een filmset die in een film uitmond de. Recensente Lucette ter Borg noemde dat project in juni in NRC een “meesterwerk”.

Martens kreeg de prijs maandag in het Van Abbemuseum uitgereikt door juryvoorzitter Hedy d’Ancona, deoud-minister. De prijs, die sinds 2012 bestaat, gaat naar de vrouwelijke kunstenaar die het beste projectvoorstel maakt voor Het Oog, eenovale patio inhet Van Abbemuseum in Eindhoven. De winnaar ontvangt niet alleen een geldbedrag (10.000 euro), maar krijgt ook de gelegenheid om haar project aan het publiek te presenteren in hetmuseum.

De is de laatste keer dat de Theodora Niemeijer-prijs, vernoemd naar de dochter van een grote tabaksfabrikant, zo samnewrekt met het Van Abbemuseum. Vanaf 2023 gaat de prijs naar vrouwelijke kunstenaars die al wat verderin huncarrièrestaan. De winnaar krijgt dan een vrij besteedbaar bedrag tot haar beschikking.

Kunstenaar en filmmaker Silvia Martes wint Theodora Niemeijer-prijs 2021

Source link Kunstenaar en filmmaker Silvia Martes wint Theodora Niemeijer-prijs 2021

Back to top button