Lifestyle

Lisa Weeda met her debut novel “Alexandra” op shortlist Libris prijs

data Alexandra van Lisa Weeda (1989) genomineerd is voor de Libris Literatuur Prijs 2022, is net zo goed een onontkoombare keuze als het bewijs van een eigenzinnigejury. Maandagmiddag werden de zes genomineerden van de romanprijs bekendgemaakt in Amsterdam. Weeda’s debuut, een surrealistische familiegeschiedenis tegen het beladen Decorvan Oost-Oekraïneis volgens dejury niet alleen een goede, maar ook een  uitzonderlijk urgente roman ”, en streeft vele boeken van grote namen

De jury liet zich niets gelegen liggen aan literaire reputaties, zo blijkt uit deze shortlist. Geen van de zes genomineerden haalde eerder de shortlist van de Librisprijs, de meest invloedrijke romanprijs in het Nederlandseta algebied. Tegelijk haalden veel eerdere winnaars met hun nieuwe romans al niet eens de longlist van 18 titels. Daarop geen named AFTh’s Arnon Grunberg. Peter Terrin of van der Heijden, geen Sander Kollaard, Adriaan van Dis, Joke van Leeuwen. Daarentegen koos de jury voornamelijk romans van auteurs die een slag minder bekend zijn, waaronder het unieke aantal van zes romandebuten (en dan juist weer niet de geruchtmakende boeken van TobiLakmakerofLaleGül).

Vermoede kanshebbers

at de laatste selectieronde legden vermoede kanshebbersals Miniapolis Van Rob van Essen, Levenshonger Van Marie Kessels en Ram, Sluter van Robbert Welagen hetaf.Mar de Shortlist herbergt niet alleen verrassingen: Nico Dros en Auque Halst Kregen Vol Respect Creek de Verne Ftige Historical Novel Willem dies Maddock Markte en de autobiografische sciencefictionroman De Mitsukoshi Troostbaby Company al de meest enthousiaste recensie suithunschrij fcarrières. Ook schopte Dros het tot de shortlist van de grote nieuwe Vlaamse literatuurprijs de Boon.

Lees ookeen’s interview met Auke Hulst: ‘Mensen zijn geneigd, zeker ik, om de akelige dingen van zichzelf goed te praten’

Marl met the nomination for Andrew Vie. Hoe dan ook vertoont de Librislijst zeer weinig gelijkenis met de shortlists vande Boonén de Boekenbon Literatuurprijs, die grotendeels over dezelfde boekenoordeelden.Die the jury trial liar bijvoorbeeld Onze young van Renée van Marissinglinksliggen – de Libris-jury nomineerde het wel en prees het als van  een grotebegaafdheid ”. Hetzelfdeeerherstel was ervoor Warman van Mariken Heitman, dat volgens de jury getuigt van  literair meesterschap ”, en De atlas van overal van Deniz Kuypers, data geschreven of “eensuperieurestijl”.

De Libris Literatuur Prijs, dying vorig jaar naar Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers ging, wordt op 9 meiuitger eikt. Met de instelling van de Boon, die komende maand voor het eerst uitgereikt wordt, zijn er weer drie grote prijzen voor Nederlandstalige literatuur, met elk een prijzengeld van 50.000 euros.

Lisa Weeda met her debut novel “Alexandra” op shortlist Libris prijs

Source link Lisa Weeda met her debut novel “Alexandra” op shortlist Libris prijs

Back to top button