Lifestyle

Muntopera Brussels hero Pent meets Gedurhude “Tosca”

European hero pent, Ender Me Okde Theater. Brussel speelt de Koninklijke Muntopera deze maand weer voorstellingen voor een klein publiek – The Zonder test met the strange limit. Foyermedewerkers reiken met een pincet chirurgische mondkapjes uit die tijdens de voorstelling op moeten blijven, niemand zit naastelkaar. Daarbij werd Puccini’s Tosca bewerkt voor een kleinere orkestbezetting en paste ook dejonge Spanish registrant Rafael R. Villalobos (1987) zijn concept aan, al merk je daar niksvan.

Van afstand houden kan in Tosca ook wel moeilijk sprakezijn.

De plot draait om liefde (tussen Tosca en haar politiek-rebelse geliefde Mario), chantage-verleiding (doorüber-engerd / politiebaasScarpia) en moord (Tosca op Scarpia, Scarpia op Mario).

Tosca The perfect opera, vindtregisseur Villalobos. Een iconische opera bovendien, gedragen door Puccini’s geniaal gemonteerde, filmische partituur en de tijdloze thema’s kunst, religie, (politieke) macht, liefde en lust – en de dradenda artussen. En om Rome natuurlijk, stad van schoonheid, en van duisternis.

Villaloboskwam by dying clue uit bij filmregisseur Pier Paolo Pasolini (1922-1975), wiens leven en werk hij als een extra laag aan zijn in streng zwart-wit gestileerde ensceneringtoevoegt.

Vrees vooraf voor een Tosca die indeondervragingsscène (akte 2) als sadomasochistische martelslavin hondenvoer met spijkers moet eten, zoals in Pasolini’s legendarische film Salòole 120giornate di Sodoma, Blijktongegrond.

Naakte SM-figuranten

het strakkewitte decoration van Emanuele Sinisi verwijst Villalobos wel meermaals naar Salo (Naakte SM-figuranten incluis), maarzijn concept blijft subtiel.

Het verstilde herderslied aan het begin van de derde akterefereert hier aan de moord op Pasolini aan het Strand van Ostia: een sterke von dst. De tweede akte wordt voorafgegaandooreenzwoeleverleidings scèneine enlogetussen Pasolini en zijn muze / minnaar – het zomerse liedje I found my love in Portofino als soundtrack. En zo zijn er steeds verwijzingen die de verwantschappen tussen Pasolini en Tosca tastbaar en aannemelijkmaken. Eenhandvolsleet seclichés indevormgeving – Tosca’s wittekazuifel met eendoodskopachterop. misdienaren die als homo-erotische toyboys rondbuitelen op de werkplek van schoonheidsomnivoor Cavaradossi – zijn in dat licht snelvergeven.

Wonderche

Stralend middelpunt van de voorstelling is a hard-working Alain Altinoglu. Híj met the Orchestra van de Munt de Januscop van Verrading vs. Jeweled Shelpe Tanden en Zatte Rippen Zieft. Een wondertje is het, hoeveel van de muzikale slagkracht overeind blijft ondanks de verklein deorkestratie. Soms suggereren Altinoglu bewegingeneen muzikale Breedte die je kent en mist, en die je er dan – dankzij hem – bij hoort in je eigenhoofd.

Decast – er zijn er vanwege de lange speellijst twee – zijn Pavel Cernoch en Laurent Naouri overtuigend als Cavaradossi en Scarpia, al moest Cernoch in de eerste akte nogwarmdraaien.

Maar het Myrtò Papatanasiu (Tosca) died in haar beroem des leutelaria Vissi d’arte de zaal beroerde tot bravo’s die de mondkapjes deden flapperen.

Muntopera Brussels hero Pent meets Gedurhude “Tosca”

Source link Muntopera Brussels hero Pent meets Gedurhude “Tosca”

Back to top button