Lifestyle

Na haar laatste optreden:’Mijn kunstnagels voor de gitaar gaan er zondag af’

The best Wenen. Dat ze ergens naartoe gaat voor een repetitie of een opname, maarzón der haargitaar enversterker. Dat ze reist zonder andere bandleden ineen tour busje. Dat ze nu’enkel’ als de componist binnenkomt, met een stapeltje partituren onderhaar arm. Een nieuwe fase, grinnikt Jazz guitarist / composer Corrievan Binsbergen. Gewoon ergens op een stoeltje zitten luisteren hoe een orkest haarcompositieaanpakt.

De aankondiging is er alenetijdje. Corrie van Binsbergen (64) stopt na zesendertig jaar als uitvoerend jazzmuzikant en Organiseert als Artistiek en zakelijk leider van Stichting Brokken geentourneesmeer. Van Binsbergen, gelauwerd jazzvrouw / bandleider (Boy Edgar Prijswinnaar 1999), gaat zich focussenopcomponeren. Dat wordt,’out with a bang’, komend week groots gevierd met een laatste, dubbele editie van haar her eigen Brokken Festival, haar her jaarlijkse kunststukje dat meestal rond oudjaar plaats heeft in het Bimhuisin Amsterdam.

Het idee van stoppen is dat het minder drukzouworden. Van Binsbergen plays the composer gaan werken aloud with opdracht. Maar rustiger, dát is vast, nog niet zo goed gelukt, stelt ze meteenlach.  Mijn agenda loops. Alles loopt nu parallel, van Festivalregelwerk, het maken van Arrangementen, tot opnames, de schoolvoorstellingen van mijn orkeststuk De Liefste Wens op tekst van Toon Tellegen en compositieopdrachten zoals een koorstuk voor de Dag vande Componist. “

Klassieke gitaar’te beperkt’

Van Binsbergen pakt het allemaal is even praktisch als pragmatisch aan, alsaltijd. Lijstjesvooralles. Doorstrepen and wattklaar. Op het dagelijkse lijstje: een half uurtjeklassie kegitaar “omhet indevinger stehouden”. dat blijft? Well, peinstze.  na het komende Brokken Festival komen de speciale kunstnagels aan mijn rechterhand er in elk geval voorlopigeven nietmeerop. Kan dat weereens bijgroeien. ”Net als de meeste Flamencogitaristen speelt Van Binsbergen altijdzonder plectrum.

Op het Utrechts conservatorium studeerde zeklassiekegitaar. Maar ze met solistendroom and urenenuren met zo’nklassiekegitaar op schoot, dat moesten anderen maardoen.  ikwildesamenspelen. Bedenken, componeren, schrijven, producerren. Klassieke gitaar werd me gewoontebeperkt. Je kunt eigenlijk niet met orkesten spelen en ook in de kamermuziek was het lastig, de klassieke gitaar is een heel zachtinment. Van lieverlee is ze elektrischgaanspelen. Komthet debuut album in 1990 Alles Beweegt van haar band Corrie en de Brokken, een kwintet met drie blazers, uit. I started zede Stichting Brookken in 1996.

Ze is a female woman. Maar she heeft she daarinhaarmuzie kcarrière zelfnooitdenadrukop gelegd, al has haar her Brokken Festival in 2019 een All women line up.

Hokjesgeestverjager

Voor de luisteraar heeft Corrie van Binsbergenaltijd maaréénboodschapgehad: openjeoren. Haar her eigen gitaarspel her mag schatplichtig zijn aan Frank Zappa, debreedbeïn vloedejazzmethaar her vele band her is nooit precies te vangen, van stevige jazzy swing, rockakkoorden, modern klassiek totopera.

Een’hokjesgeestverjager’ met niet te stuiten enthousiasme is ze, met in haar composities altijd humor en een twin: een walsje, eenrockgroove. Ze dacht het al in 1986 toen ze haar her eerste bandje her Corrie en de Brokken op zette: alles wat ik mooi vind en kan gebruiken, dat wil ikookinzetten. Hoeveel stukken zou Is she ze niet gecomponeerd hebben al? “Tegendeduizendvermoedik.”

Ook projectmatig is considered an idea idea. Vastbijten kan ze zich in boekingen, van herhaling houdtzeniet. Talloze tournees doet ze met haar groepen, zoals de twaalfkoppige band Corrie en de Grote Brokken (soundscape-achtige jazz met overrompelende symfonische rockelementen) of haarmeest Recent Vanbinsbergen Playstation. Er zijn maandelijkse Brokken-de Amsterdamsezaal 100 avonden. HetBrokkenFestivalrondoudjaar.

Vrije impro zet ze literatuur op jazz Doorge componeerd, combiner ze noten met de woordenvanschrijvers. uitgeschreeuwd Door wijlen Raggende Man’s Gesproken, Bob Fosko: “Pijpenstelen, regendruppels, natgekletstekop”. Het BrokkenBal tijdens het Boekenbal, ookeen begrip. Encountered schrijverToonTellegen op pad: zijn dierenverhalen, háár muziek met Hestelend Toonkwintet.

2016 Mar slaatbijhaar twijfel toe: misschien is het welmooige west. Het was weer tijd voor de meerjarige subsidieaanvraag bij hetFondsPodiumkunsten. “Altijdeengoe devaluatiemoment”, zegtze.  Als je vierjarige subsidies aanvraagt, word je gedwongen om na te denken over hoe je die vierjarenaanpakt. Ik dacht: wil ik dit wel weer? Lang en graag Organiseerde ik, maar ik hield nauwelijkstijdover. . Minder versnippering en langere tournees vanéén project, zoals Godverdomse dagen op een Godverdomse Bol I met schrijverDimitriVerhulst. “

800 kindergarten Zingenhar liar

De drang tot componeren groeit. Tot haar geluk her blijkt ensembleAsko | Schönberggeïnteresseerdenookhetavontuurlijkoperagezelschap Silbersee. Met Toon Tellegen krijgt ze het idee voor  een nieuw sprookje ”voororkest. RegsvrDe Liefste Wens Gaaten verlangens on a dream. Alle dieren zitten bij elkaar op een open plek inhetbos. Ze bespreken: wat is jouw liefste wens? De uitvoering was held online in 2021 at the Rotterdam Philharmonic Orchestra live. Daarna werd het een schoolvoorstelling, ook uitgevoerddoor Phion.  eenvollezaal ikhoor dehet laatst met 800 children. Ik had a special zangliedjevoorzegemaakt to hunwensen. Zo ontroerend uitdiekeeltjes. ”En nu ligt er een nieuwe opdracht bij het Rotterdams Philharmonic toch eentik kietrots.

Terwijl de pandemie voor collega-muzikanten en jonge musici als haar dochter Jasja Offermans die in popband Indian Askin speelde, een hoogst onzekere tijd was, voor haar bleek heteen zegen. League of Alle proceedings: “heerlijkschrijven”. En toen, zegt Van Binsbergen, kreeg ze pas echt de bevestiging hoe goed haar besluit her testoppen klopte.  in de rust kreeg ik een soort Preview van hoe mijn leven zou worden en dat bevielmeuitstekend. Dan vind ik mijzelf een echtzondagskindtrouwens. Je kunt wel bedenken dat je gaat schrijven maar zonder opdrachten benjeniets.

Wandelen aan de Maas

Haarhoofd’s Deeerstecontourenvancompositiesontstaan. Dan is het schrijven, papiertjes vol, het liefst aan haar bureau her in de werkkamer, met de piano rechts achter haar her om Instrumentaties uitte zoeken. “Ikwe et alheat lang: de ochtend is van mij”, aldus Van Binsbergen.  Dan gaat het snel, benikholder. De middag heeft nietveelzin Doorgaan. Dan komt de twijfel … Moet het nog eentellanger. Zal ik die maat anders maken? Beter luister ik het pas aan het einde van . “

Eenwan delingdan. Buiten langs de oever vande Maas. Kijk, eenbootje. Tien jaar woont Van Binsbergen met bassist Hein Offermans’buiten’ at een gehuchtje tussen Nijmegen in Venlo. Een uitzicht van rivier, weilanden, wildekoeien. Ze gaat het nooit meer ruilen, zegtze resoluut. MaarhaarBrokken-kantoorboven Zaal100 houdtzeaan in Amsterdam.

Al lopende, vertelt ze are het ook sleutelen aan de opzet, de structuur, aan watwaarhoort. Did Zal ze meet de deur at huis vallen in wordt het juist een gelaagd opgebouwdwerk? Haarverhalendestijl is kenmerkend. “Jemaakttocheensoortplan.” Maar, zegt ze, het is een wonderlijke concentratie als jebezigbent. “Eensoortleunenopjeintuïtie.”

En soms gaat hetineenssnel. Alkanzedátookwantrouwen. Een bewerking van een Joni Mitchell-liedje voor een strijkkwartet: in twee dagen klaar in plaats de week dieer voorstond. rack. “Erge beurt van alles in die Van Binsbergen-molen hier binnen en het is haast niet uit teleggen.”

Haar  kladderdingetjes ”, ze self-taught, gaan dan zo het digitale muzieknotatie programmain. Wateenuitvinding was dattrouwens and toenzeeenmaal door was hoehetwerkte.  Al die partijen uitschrijven, ik moet er nu niet meeraandenken. Hoedédenwedatvroeger! ”

Hetbroken Festival

Na tweemaal uitstel is haar Brokken Festival, normaal gesproken altijd rond oudjaar, nu indezomer. Het is wat het is, trekt ze haars choudersop. ‡ Oh, winter zijn’s hoe zou het met Corona? Het afscheid mag niet uitgaan alseennachtkaars. En ik wil het zo graag vieren met de vele musici met wieik speel de. “

Dat ze stopt als bandleider wordt inhaarscenebetreurd. En ze weet: “Ik was eengoedewerkgever. Ik kon, mede door de subsidie, alles netjes betalen, van repetitie tot show, de reiskostenendiner. Dat vind ik niet meer dan normaal, maardat are langnietal tijdzo.”

Dankbaar is Van Binsbergen, Н het zo kon, maar een extra reden om dat niet weer allemaal te gaan doen is dat ik vind dat de jonge jazzgeneratie aan de beurt is om uit de ruifteeten. Het is nuhún beurt. ”Al weet ik ook wel dat compositie opdrachten net zo goed uitsubsidie ​​pottenkomen. ”

Optredens, besluit ze, zalze missen. De ogen gesloten, een Solo opgaan, scheuren en janken soms, desnar en felheid. Ze knikt nogeens.  Spelen heeft altijdenergiegegeven. Het sociale leven eromheen, het gevoel van een bandje dat is allemaalhartstikkeleuk. Maar het sjouwen enreizenniet. “Stop? Eenveelbetekenendelach. “Nuja, het bloed kruipt …”

Na haar laatste optreden:’Mijn kunstnagels voor de gitaar gaan er zondag af’

Source link Na haar laatste optreden:’Mijn kunstnagels voor de gitaar gaan er zondag af’

Back to top button