Sports

Nuno Espirito Santo kan bijles opstellingen nemen bij Vitesse

Sportjournalist Henk Spaan recenseert dagelijks spelers, coaches en andere personen uit de sportwereld in de rubriek Spaan geeft punten. Reageren? h.spaan@parool.nl.

23 oktober: een 8 voor Maximilian Wittek

De linksback van Vitesse is zo’n voetballer wiens loopbaan je moet opzoeken en dan weet je nog niet precies hoe het zit met zijn niveau want hij speelde bij clubs die je zou moeten opzoeken om te weten in welke divisie ze uitkomen. Bij Vitesse doet Wittek het geweldig. Hij maakte doelpunten tegen Anderlecht, Rennes en Tottenham Hotspur. Zijn linker is zo goed dat zijn transferwaarde van 1,2 miljoen te laag is ingeschat. De trainer van Vitesse, Thomas Letsch, gebruikt Wittek ‘in zijn kracht’.

De coach van Tottenham met die rare naam, Nuno Espirito Santo, heeft meer moeite met zijn opstellingen. Hier een staatje van Harry Kane en andere topscorers in de Premier League. Het gaat om voetballers met de meeste doelpunten in uitwedstrijden:
1) Rooney, 94 goals in 243 wedstrijden
2) Kane, 88 goals in 128 wedstrijden
3) Shearer 87 goals in 219 wedstrijden
4) Lampard 85 goals in 305 wedstrijden en
5) Andy Cole met 83 goals in 206 uitwedstrijden.

‘Weet je wat’, dacht Nuno Espirito Santo na een kort gebed, ‘ik zet Kane op de bank in deze uitwedstrijd in Arnhem’. Niets ten nadele van de uitstekende overwinning van Vitesse, maar het was er wel een op een halvegare wiens beste vriend de spelersmakelaar Mendes is. Dus naar alle waarschijnlijkheid nog een corrupte Heilige Geest ook.

Maximilian Wittek.Beeld Pro Shots / Paul Meima

23 oktober: een 8 voor Erling Haaland

Raiola gaat voor Haaland een jaarsalaris vragen van 35 miljoen euro. Er zijn een paar clubs die dat willen betalen, waaronder Manchester United. Het gaat Raiola uitsluitend om de open deur van het geld. De toekomst als voetballer van zijn klanten speelt geen rol. Vandaar dat Pogba bij Manchester United speelt onder een coach die van top tot teen uit middelmaat is samengesteld. Zo’n fijne intuïtieve voetballer als Pogba moest de bonus verdienen voor zijn agent. Zijn spel- en levensvreugde staan even geparkeerd in de ondergrondse garage van het cynisme.

Nu wordt Haaland ingezet in dit casino dat in het Italiaans niet voor niets gekkenhuis betekent. Als Haaland 35 miljoen gaat verdienen, wat zou dan, in alle redelijkheid, het salaris van Timber moeten zijn?

Erling Haaland. Beeld ANP

Erling Haaland.Beeld ANP

23 oktober: een 8 voor Cody Gakpo

Ik meende Gakpo al naar zijn hamstring te zien grijpen na het juichen om zijn doelpunt. Zelf zei hij dat hij om een wissel vroeg nadat hij verkeerd op zijn enkel was geland bij een duel. In elk geval krijgt PSV problemen tegen Ajax. Zonder Madueke en misschien Gakpo kunnen ze niet counteren.

Zo goed als de aankopen Haller, Linssen en Wittek renderen, zo weinig kan Vinícius ervan. Het is verbazingwekkend dat deze speler sinds 2019 voor Napoli, Benfica, Spurs en Monaco heeft gevoetbald. Hebben deze clubs geen scouting, of is het alleen maar handjeklap tussen makelaars en TD’s?

PSV blijft een vreemd elftal. De ene dag speelt Götze als een wereldster, de andere is hij onzichtbaar. Van alle spelers miste hij Sangaré het meest. Met hem in zijn rug kan hij wervelen, nu moest hij steeds achteromkijken. Zoveel vertrouwen als Feyenoord tentoonspreidde, zo mechanisch deed het zelfvertrouwen van PSV aan. Union Berlin staat gewoon vijfde in de Bundesliga en ik dacht van meet af aan dat Feyenoord de punten ging pakken. Bij PSV het omgekeerde. Het was een slechte week voor Duitsers in Nederland, inclusief Schmidt, Max en Götze.

Cody Gakpo. Beeld Pro Shots / Toin Damen

Cody Gakpo.Beeld Pro Shots / Toin Damen

22 oktober: een 7 voor Gerard Piqué

Piqué is voor dit elftal zo veel belangrijker dan Koeman. Het lijkt alsof Koeman energie uit zijn Barcelona zuigt, in plaats van er leven in te blazen. Vergelijk dat met Ajax. Met Ten Hag voor het bord en langs de lijn heeft geen speler doping nodig. Ze hebben een coach, een trainer, een, ja wat is het woord eigenlijk… Oefenmeester! Raiola mag denken dat hij belangrijk is, maar wie bepaalt de marktwaarde van de Ajaxspelers? Berghuis blonk dinsdag uit op het hoogste niveau, faalde bij Watford. Frenkie de Jong haalde een ongekende transfersom onder Ten Hag. Onder Koeman, nu al oldskool nog voor zijn zestigste verjaardag, daalde Frenkies potentiële marktwaarde zichtbaar. Mazraoui en Gravenberch worden gevolgd door de Italiaanse top. Ten Hag zorgt voor de bonussen van de goedlachse Haarlemse vleeshandelaar. Piqué hield de afkoopsom van Koeman op niveau.

Gerard Piqué Beeld AP

Gerard PiquéBeeld AP

21 oktober: een 9+ voor Jurriën Timber

De tweet van Raemon Sluiter over Berghuis’ spel tegen Dortmund zou ik typisch Rotterdams willen noemen. “Alsof je je ex-vriendin een paar maanden later op tv hand in hand met Brad Pitt bij de Oscars ziet lopen.” Er is sprake van een hoog ‘heb ik dat’-gehalte. Soms is de ironie ver te zoeken. Ik zat met twee Rotterdammers in een podcast, het ging over Timber. De ene Rotterdammer vroeg aan de andere of hij ook zo doodziek werd van het ophemelen van ‘die Timber’. Ja, ze werden er allebei doodziek van. Ik heb aan Opta de cijfers gevraagd. Timber had 63 geslaagde passes, het hoogste aantal van Ajax. Daarvan kwam 95 procent aan, het hoogste aantal. Hij had negen balheroveringen. Opta verontschuldigde zich voor een gebrek aan verdere defensieve cijfers. Die waren er nauwelijks, omdat Dortmund niet kon aanvallen. Ajax verhinderde dat simpelweg.

Jurriën Timber Beeld Pro Shots / Stanley Gontha

Jurriën TimberBeeld Pro Shots / Stanley Gontha

20 oktober: een 9+ voor Sébastien Haller

De opnames van het programma Maestro konden vreemd genoeg niet worden stilgelegd, vandaar dat ik in de zogenaamde ‘green room’ via mijn telefoon beelden van de wedstrijd moest bekijken. Mensen appten me uit het stadion: nooit hadden ze zo’n sfeer meegemaakt in de Arena. Timber had Haaland in zijn zak, geen keeper in Europa had meer schoten in één wedstrijd gestopt van Haaland dan Pasveer, L’Équipe schreef over de ‘allure van het Ajax van 2019’ – Ajax overklaste Dortmund met een ‘verstikkende intensiteit’ – en ik vond dat ­Haller waardig liet zien hoe hij zich op hoog niveau staande kon houden. En dan is staande houden een eufemisme. Twee assists en een doelpunt kwamen erbij. Hij is nu betrokken bij acht (!) van de elf door Ajax in Europa gemaakt doelpunten. De onverstoorbare Haller is, vermoedelijk, de beste aankoop van Overmars ooit.

Sébastien Haller. Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe

Sébastien Haller.Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe

19 oktober: een 8+ voor Danilho Doekhi

In wat een metafoor voor tien jaar Rutte was – de instortende tribune die werd gestut door toevallig in de gang staande vuilcontainers (er hadden tientallen doden kunnen vallen, maar ze vielen niet) – speelde Doekhi een onopvallende maar uitstekende wedstrijd. Met Dasa was hij de enige Vitessespeler die geen overtreding maakte, een anomalie in het gekkenhuis dat NEC-Vitesse heette. Hij won zeven van zijn tien duels en had vier succesvolle tackles, de meeste van alle spelers van zijn team. Hij is zo’n solide verdediger die met gemak bij Feyenoord zou kunnen spelen, maar ze zullen het wel niet zien. Dus dat wordt een Duitse middenmoter, of West Ham, Watford of Wolves. Weinig voetballers boeken zo’n gestage progressie. De wedstrijd was een aanfluiting, intelligentie op de tribunes mijlenver te zoeken, bier gooiende Nijmegenaren hoogstens geschikt als figuratie bij een clip van Snollekebollekes.

Danilho Doekhi (rechts). Beeld ANP

Danilho Doekhi (rechts).Beeld ANP

18 oktober: een 4 voor Mohammed Kudus

Een kwartier lang dacht ik dat Kudus helemaal terug was. Zijn handelingen werden op snelheid uitgevoerd en zagen er virtuoos uit. Daarna zakte hij weg in hulpeloosheid. Mijn dochter stuurde me een draadje dat de Noorse hoog­leraar Geir Jordet deze week op Twitter publiceerde. Het ging over ‘scanning’, een voetbalkwaliteit die hij sinds 1997 bestudeert. Hoe meer een voetballer om zich heen kijkt, des te zorgvuldiger zijn passes zijn. De allerbeste op dit gebied was Xavi. Hij zei erover: ‘Het is een obsessie. Toen ik deze kamer binnenkwam, analyseerde ik hoe de tafels en stoelen waren geplaatst. Auto­matisch ging ik zitten waar ik de hele kamer kon overzien.’ Het is deze kwaliteit die Kudus mist. Bovendien kan Gravenberch niet met de punt naar achteren spelen. De tactiek van Ten Hag tegen Heerenveen was dan ook bedroevend. Timber loste het op.

Mohammed Kudus. Beeld ANP

Mohammed Kudus.Beeld ANP

16 oktober: een 8 voor de Johan Cruijff Arena

Deze week hoorde ik mezelf weer eens gloedvol ­betogen dat het voetbalveld een natuurlijke smeltkroes van culturen en kleuren is. Zonder stimuli van de overheid komen kinderen uit allerlei wijken en sociale lagen elkaar tegen om samen na het eerste fluitsignaal tegen een bal te trappen. Ze schelden elkaar uit en komen voor elkaar op als het vechten wordt. Na afloop happen ze van elkaars patat, dopen ze een frietstengel in dezelfde mayo of pindasaus en fietsen ze samen terug naar de buurt waar ze vandaan komen. Iemand vroeg toen of ik kon verklaren waarom zijn zoon in diens team desondanks ‘de jood’ werd genoemd. Daar zat ik.

Frank Heinen beveelt in zijn televisiecolumn aan de Vlaamse serie FC United terug te kijken om te zien of het voetbal inderdaad de katalysator van multi­culturaliteit is. Er zullen dus wel, geproduceerde, voorbeelden van het tegendeel worden gegeven. Toch gaan we ook in het stadion vooruit, niet op weg naar de heilstaat, zo naïef ben ik niet. Wel constateer ik dat in, bijvoorbeeld, de ­Arena liedjes over de moeder van Dries Boussatta al jaren niet meer klinken en dat de afwezigheid van Dries daarvan niet de voornaamste reden is.

Om me heen kijkend in het vak zie ik mensen die zich collectief zouden schamen mocht er een banaan naar het veld worden gegooid. Dat gebeurt dan ook niet meer, en ik stel me voor dat er correctief zou ­worden ingegrepen. Oost- en Centraal-Europa, met hun exclusieve testosteroncultuur, hebben we helaas niet in de hand. Misschien kunnen we daar een nieuwe horde Witte Paters met een missie heen sturen die op grond van hun naam in elk geval niet geweigerd zullen worden.

Johan Cruijff Arena Beeld Uefa/Getty Images

Johan Cruijff ArenaBeeld Uefa/Getty Images

16 oktober: een 6 voor Mino Raiola

Ik heb het niet over Haaland, Donnarumma, Zlatan of Verratti, Raiola’s succesverhalen, de uitroeptekens op zijn cv. Echte topspelers gaan nooit ten onder aan financiële motieven. Toch zal zelfs Paul Pogba af en toe eens om zich heen kijken in een regenachtig ­Manchester en zich afvagen wat hij daar doet, onder het zwakke management dat hem niet op waarde schat.

Het grote minpunt van de zaakwaarnemer is zijn onbuigzaamheid, in allerlei opzichten. Als hij een speler kan ‘wegbrengen’, de specialiteit van het huis, zal hij het doen, of dat de loopbaan van de voetballers nu ten goede komt of niet. ‘Maar nu is hij wel miljonair,’ is steevast het argument dat allang niet meer doorslaggevend is. Als Justin Kluivert bij Ajax was gebleven zou hij ook miljonair zijn geworden.

De eerste die aan het geld ten onder ging, was ­Ouasim Bouy. Op zich was het juist dat hij evenveel wilde verdienen als Klaassen. Toch heeft Raiola de zaak toen te zeer op scherp gezet. Loopbaan naar de filistijnen. Kijkend naar Boadu, Bakker, Ihattaren, Brobbey, Tete en Philippe Sandler, kun je je afvragen of die jongens de juiste beslissing hebben genomen. Als ik Nous was, tekende ik bij.

Mino Raiola Beeld Getty Images

Mino RaiolaBeeld Getty Images

16 oktober: een 9 voor Achraf Hakimi

Wat ik niet wist: Hakimi, de nieuwe rechtsback van PSG, voor 60 miljoen gekocht van Inter, is pas 22 jaar. Nu begrijpen we ook waarom die Marokkaanse bondscoach het zich kan permitteren ruzie te maken met Mazraoui. Hakimi maakte al drie doelpunten en gaf twee assists. Geslaagde aankoop, niet van Mino.

Achraf Hakimi (met nummer 2) Beeld AFP

Achraf Hakimi (met nummer 2)Beeld AFP

15 oktober: een 9 voor Glenn Hoddle

Er komt een film over Glenn Hoddle, op 8 december uit te zenden door BT Sport, berichtte The Guardian. Ik herinnerde me een wedstrijd uit 1983 waarin Hoddle namens Tottenham Hotspur Johan Cruijff vernietigde op een manier die zelden was vertoond en die Cruijff nooit is vergeten. Na de wedstrijd is hij de kleedkamer van de Spurs binnengegaan om Hoddle te complimenteren met wat een van de beste wedstrijden van zijn loopbaan. Het begon met een steekbal op Chris Hughton die voorgaf op Archibald: 1-0. Daarna een assist voor de 2-0. Het werd 3-0 na een door hem opgezette aanval. En 4-0 na een Hoddle-pass op Galvin. Op het middenveld deed Cruijff niets anders dan achteruitlopen uit angst voor zijn directe tegenstander die hem niet zag staan. Hoddle is in Engeland nooit op waarde geschat. Nu vinden ze Mason Mount goed.

Glenn Hoddle. Beeld REUTERS

Glenn Hoddle.Beeld REUTERS

14 oktober: een 5 voor Mason Mount

Vroeger op school zei ik van sommige boeken dat ik ze mooi vond, terwijl ik er goed beschouwd geen moer van begreep. De schrijvers heetten Hamelinck of, bijvoorbeeld, Vogelaar. Ik dacht: als ik die nou noem, denken ze dat ik er verstand van heb. Hetzelfde had ik met Mason Mount. Het scheen dat Mount goed lag bij de kenners en wie wil er nou geen kenner zijn? Bij nader inzien wil ik dat niet meer, dus Hamelinck, Vogelaar en Mount vind ik niks. Het Engelse elftal bestaat voor 95 procent uit Mounts. Ze hebben weinig zichtbare klasse, ze moeten het hebben van hun loopvermogen en je mond valt nooit open bij een van hun acties. Gisteren was het weer zo ver tegen Hongarije. Mount zag je niet. Nu is hij nota bene genomineerd voor de Gouden Bal, deze Hamelinck van de voetbalwereld.

Mason Mount Beeld AFP

Mason MountBeeld AFP

13 oktober: een 8 voor Arnaut Danjuma Groeneveld

Sorry, dat ik het moet zeggen en met alle respect voor Memphis, maar Groeneveld was beter. Hij heeft passeerbewegingen waarnaar Memphis moet tasten en zijn spelvreugde en gretigheid verspreiden alom licht. Jong Oranje-Jong Schotland herinner ik me van hem. Ik ging hem googelen en zag dat PSV deze gast, een enorm talent, zomaar had laten lopen. Wie heeft die beslissing genomen in 2016? Welke sufferd is hiervoor verantwoordelijk geweest? NEC verkocht hem twee jaar later voor bijna 3 miljoen aan Brugge, vandaar ging hij voor 16 miljoen naar Bournemouth en voor 24 miljoen naar Villarreal. Het is maar goed dat Koeman hem in 2018 liet debuteren, anders had dit vleugelwonder misschien voor Nigeria gespeeld. Een opmars onder de radar noemen we deze loopbaan, nog even maar. Intussen schijnt zijn licht zo helder dat om hem heen de schaduw valt.

Arnaut Danjuma Groeneveld. Beeld ANP

Arnaut Danjuma Groeneveld.Beeld ANP

12 oktober: een 9 voor Paul Pogba

Eerst nog over Frankrijk-Spanje: opnieuw kwam Frankrijk terug na een achterstand en weer nam Benzema de leiding in de contra-attaque, deze keer ondersteund door een sublieme Paul Pogba. Als de kneus Solskjaer naar zo’n wedstrijd kijkt, móét hij toch tot de slotsom komen dat zijn elftal maar door één man geleid zou moeten worden, en dat is niet Bruno Fernandes. Dat Ferguson zijn macht heeft misbruikt om Cristiano Ronaldo aan te trekken, zegt alles over het gebrek aan kennis en kunde bij Edward Woodward, de president. Pogba is nummer drie in de hiërarchie, terwijl hij in allerlei opzichten ­bovenaan in de Manchesterpikorde hoorde te staan. Nog nooit heeft hij bij zijn club iemand uitgescholden zoals Pavard tegen Spanje. Deed hij het maar en het liefst Cristiano Ronaldo als die weer eens een back liet lopen, met zijn verwende pruillip.

Paul Pogba Beeld REUTERS

Paul PogbaBeeld REUTERS

11 oktober: een 7 voor Cody Gakpo

De KNVB klaagde bij de Uefa over nalatigheid van scheidsrechter Madley na de hoofdblessure van Gakpo. We weten dat dit zinloos is. Op 15 juni speelde Pavard door tegen Duitsland na tien tot vijftien seconden buiten westen te zijn geweest. De Franse voetbalbond deed zijn beklag, dat was het. De actie van de KNVB leek op een afleidingsmanoeuvre. Waarom liet de medische staf Gakpo aanvankelijk doorspelen? Kort na zijn blessure kwam een hoge voorzet. Als ik me goed herinner, probeerde Gakpo de bal met zijn borst te spelen. Zijn intuïtie behoedde hem voor verder hoofdletsel. Niemand greep in vanaf de kant, hoewel hij zichtbaar last had. Er is een onderzoek gedaan onder soldaten. Van de 11.000 onderzochten met een hersenschudding kregen, vergeleken met 11.000 proefpersonen zonder hoofdklachten, binnen twee jaar 38 procent meer mensen te maken met enkel-, voet- en teenletsel.

Spaan
Cody Gakpo. Beeld AFP

SpaanCody Gakpo.Beeld AFP

9 oktober: een 9+ voor Karim Benzema

Sommigen dachten deze week dat Mo Salah de beste aanvaller ter wereld was. Benzema heeft, samen met Mbappé, donderdag een en ander rechtgezet. Sierd begon zijn verslag met een essay over de afkomst van de gebroeders Hernandez en had het geluk dat een van de twee de winnende binnenschoot, zodat de verhandeling nog enige zin kreeg.

In de 62ste minuut gaf hij Mbappé de credits voor het doelpunt van Benzema, wat raar was gezien de doeltreffende handelingssnelheid van de spits. Drie tikjes met de neus van zijn schoen waren genoeg om de bal vrij te krijgen tussen vier Belgen in en daarna dat schot in de linkerhoek. Niemand anders dan hij had het doelpunt kunnen maken.

Mbappé speelde overigens een geweldige tweede helft, nadat hij in de eerste last had gehad van de horzel Denayer. Vrij snel na rust kwam hij met zijn signature actie langs de zijlijn: twee scharen, plus een beweging op raketsnelheid buitenom gevolgd door een harde, geplaatste voorzet op Griezmann, die had moeten scoren.

Ook bij het derde Franse doelpunt waren Mbappé en Griezmann betrokken. Alderweireld kon wegwerken met zijn hak. Benzema slaagde erin af te blijven van de wegspringende bal die voor de linker kwam van ‘Theo’(die van die broers en hun moeder en afwezige vader). Laten we eerlijk zijn: wie wist op maandag en zelfs dinsdag dat er gedurende deze week halve finales zouden worden betwist in iets wat de Nations League heette? En laten het nu wedstrijden worden op een niveau dat we tijdens het EK niet hebben gezien. Vooral België-Frankrijk was een weergaloze thriller met voetballers van wereldklasse die de top van hun metier hebben bereikt.

Dit soort voetbal verzoent mij met het leven. Pathetisch, maar waar.

Karim Benzema Beeld AP

Karim BenzemaBeeld AP

9 oktober: een 7 voor Matthijs de Ligt

Op 28 mei wilde Matthijs de Ligt zich nog niet laten vaccineren, een dag later zei hij het ‘zo snel mogelijk’ te laten doen. We vonden het vreemd dat een op het oog zo verstandige jongen, wiens vader nota bene apotheker is, had gespeeld met de gedachte toe te treden tot de sekte der wappies. Deze week maakten de sociale media de kwestie duidelijker. Ik ga de rel rond Moonsisters Van Lexmond en Rituals niet gedetailleerd uitleggen, maar dat het licht in de bovenkamer van de zusjes Van Lexmond meer helderheid behoeft, staat vast.

Een paar dagen geleden verscheen er een foto van een bijeenkomst bij de Moonsisters. (Begin dit jaar kwamen de Van Lexmondjes nog met een originele verklaring voor de bestorming van het Capitool in Washington: “Mars verplaatste naar Stier, een pittige transitie”.) Dat Doutzen Kroes op de foto stond, wekte dus geen verbazing (ook antivax en knetter), maar wel de aanwezigheid in het gezelschap van Annekee Molenaar, de vriendin van Mathhijs de Ligt. ‘Aha’, zeiden we tegen elkaar. ‘Achter elke succesvolle man, duikt op Instagram wel een blonde vrouw op.’

Matthijs de Ligt Beeld Pro Shots / Stanley Gontha

Matthijs de LigtBeeld Pro Shots / Stanley Gontha

9 oktober: een 8 voor Didier Deschamps

Een toptrainer doet niks zonder topvoetballers. Hij kan wel accenten leggen, bijvoorbeeld de positie in het veld van de romp van het team naar voren verschuiven. Toen Frankrijk druk ging uitoefenen op de Belgische verdediging, was het snel bekeken. De wissel van de falende Rabiot voor het nieuwe toptalent Tchouaméni, was doorslaggevend. Deschamps is voorzichtig, maar zijn blik is scherper dan die van Martinez.

Didier Deschamps Beeld REUTERS

Didier DeschampsBeeld REUTERS

8 oktober: een 8+ voor Sergio Busquets

Toen ik las dat Koeman Piqué niet meer vertrouwde omdat hij te nauwe banden met de voorzitter onderhield, dacht ik aanvankelijk aan paranoia door stress. Toen ik Busquets zag spelen tegen Italië, de oude Busquets van vroeger, een heerser op het middenveld, technisch formidabel en tactisch beter dan de staf op de bank, dacht ik eerder aan een vertrouwensbreuk tussen de leiders in de kleedkamer van Barcelona en de om een afkoopsom strijdende Koeman. Het was vooral zijn spelvreugde die Busquets onderscheidde van zijn lusteloze houding op het middenveld van Barcelona. De manier waarop hij Pino aanspeelde met een hakbal, was ronduit verrassend. Misschien had hij er ook wel lol in dat in het Spaanse elftal nu iemand speelde die Pino heette, hoewel Pino in Spanje Paco Pico heet, in elk geval had hij veel chagrijn van zich afgeschud. Koemanchagrijn.

Sergio Busquets (r) in duel met de Italiaan Federico Chiesa. Beeld EPA

Sergio Busquets (r) in duel met de Italiaan Federico Chiesa.Beeld EPA

7 oktober: een 4 voor Kevin Glazer

Wilfred Genee stopt met zijn radioshow, ADO moet gered worden door gemeente Den Haag en Ronald Koeman denkt dat Gerard Piqué een stroman is van de voorzitter van Barcelona. We zouden het belangrijkste nieuws bijna over het hoofd zien. De Fifa vraagt Qatar de vaccinatieregels te versoepelen tijdens het WK. Alleen gevaccineerde supporters mogen vooralsnog het land in. Dat zou de zusjes Van Lexmond, Thierry Baudet en Willem Engel uitsluiten van een bezoek aan het toernooi. In Qatar woei opeens een frisse wind. Of de huidige maatregel ook voor de spelers geldt, is nog niet bekend. Wout Weghorst siddert. En beschouwden Memphis en De Ligt hun lichaam ook niet als een heiligdom? Nog een dom bericht: Kevin Glazer en zijn broers hebben aandelen in Manchester United verkocht. Die waren na de komst van Ronaldo 20 miljoen meer waard geworden. Het voetbal gaat zelden over de inhoud.

De broers Glazer met van links naar recht Kevin, Avram en Joel (allen met clubdas). Beeld Alamy/Imageselect

De broers Glazer met van links naar recht Kevin, Avram en Joel (allen met clubdas).Beeld Alamy/Imageselect

6 oktober: een 8 voor Mo Salah

‘Ik denk niet dat er iemand in de wereld op dit moment beter is dan Salah,” aldus pundit en oud-speler van Liverpool Jamie Carragher. Ik houd van dit soort uitspraken, sweeping statements als ze zijn. Salah speelde negen wedstrijden waarin hij negen keer scoorde en drie assists gaf. Tegen Manchester City maakte hij een mooi doelpunt na een passeeractie langs twee tegenstanders onder wie Bernardo Silva. Nu zijn naam toch is gevallen: ook Silva dingt mee naar die eretitel van ‘beste speler’ van de wereld op dit moment. Dit is tot nu toe zijn beste seizoen voor City waar hij de speelsheid van Monaco terugvond in combinatie met de door Guardiola gevraagde tactische discipline. Maar de allerbeste van de wereld is toch echt: Karim Benzema met zijn negen goals en zeven assists in acht wedstrijden. Morgen moet hij tegen België: makkie.

Mo Salah. Beeld Getty Images

Mo Salah.Beeld Getty Images

5 oktober: een 8 voor Adam Maher

Daley Blind had natuurlijk net verloren toen hij zei journalisten niet serieus te nemen. De agressie verbergt zich bij hem achter een glimlach die zegt: ‘Ik ben Daley Blind en jij niet.’ Of misschien: ‘Ik ben miljonair en jij niet.’ De gebroeders De Boer gaven graag af op de ­kleding van journalisten. De weerzin van voetballers voor de pers kun je vooral na een nederlaag van hun gezicht scheppen. Ik heb het niet over de lagere regionen, waar men blij is met alle aandacht. De regionen van pleasers als Bram van Polen of die jongen met dat blonde matje en zijn zoon. Adam Maher had het vroeger ook: toegankelijk na een overwinning, gesloten na een nederlaag. Hij heeft zich zo ontwikkeld dat hij nu in staat is onder de huid van Tadic te kruipen. Hij speelde zondag goed en volwassen.

Adam Maher. Beeld Pro Shots

Adam Maher.Beeld Pro Shots

4 oktober: een 4 voor Ronald Koeman

Frenkie de Jong vraagt zich af wat Koeman bezielde: “Welke idioot zet mij rechtsbuiten? Ik heb mijn hele leven nog nooit rechtsbuiten gespeeld. Messi stond ook weleens rechtsbuiten, met zijn linkervoet. Wat heeft het nou voor zin om naar binnen te komen met mijn rechterbeen aan de buitenkant? Ik kan wel een voorzet aan Luuk de Jong geven, maar die zit op de bank. Ronaldinho was ook rechts en die kwam van links, logisch. Hoppa, weer een doelpunt. 2-0 voor die gasten van Atlético. Suárez speelt goed, moet ik zeggen. Wat roept Schreuder nou tegen me? Wat heeft Koeman in zijn oor getoeterd? Moet ik naar links? Waarom brengt hij Luuk de Jong als hij mij naar achteren stuurt? Zal ik eens wat zeggen? Dat hele zootje is overspannen. Die denken maar aan één ding: aan hun fucking afkoopsom.”

Ronald Koeman. Beeld REUTERS

Ronald Koeman.Beeld REUTERS

2 oktober: een 8+ voor Edson Álvarez

Het was de week van de afgeschrevenen: Álvarez, Sangaré en Kökcü. En dus ook de week van het grote ongelijk van de ex-profjes die als analist door het leven gaan. We hoeven de beledigingen, de uitingen van minachting en andere schimpscheuten niet te herhalen: ze hebben met zijn allen bakzeil gehaald. Na afloop van Ajax-Besiktas werd alom de loftrompet gestoken over het spel van Gravenberch. In zekere zin was dat terecht. Hij vocht 20 duels uit waarvan hij er 14 won. Álvarez won maar 3 duels. Hiervoor is een reden: Ajax zette druk op de helft van de Turken, met Gravenberch als vooruitgeschoven middenvelder. Logischerwijs kwam hij dus veel in duels terecht.

Twintig meter achter hem stofzuigerde Álvarez van links naar rechts over het veld, wat hem tot dé marathonloper van de Champions League maakte. Niemand legde in het grootste bekertoernooi in twee wedstrijden een grotere afstand af: 23,7 kilometer. Hij had een passnauwkeurigheid van 96 procent, tegenover Gravenberch 87 procent. Ook dat is verklaarbaar. Achter in het middenveld wordt de bal nu eenmaal vaker zonder risico opzijgeschoven.

En dan nu het meest opvallende getal: de pass­nauwkeurigheid van de Mexicaan op de vijandelijke helft bedroeg 100 procent, die van Gravenberch 88 procent. Wat de statistieken niet lieten zien, waren de passes in de 11de en de 34ste minuut, die Gravenberch alleen voor de keeper brachten. Hij miste deze twee enorme kansen, die verborgen bleven in de cijferbrij.

Edson Álvarez. Beeld ANP

Edson Álvarez.Beeld ANP

2 oktober: een 9 voor Ibrahim Sangaré

Tot mijn verbazing benoemde Wim Kieft Gakpo en Sangaré in de rust tot uitblinkers bij PSV. Beter laat dan nooit ophouden met in het spoor van Sneijder en Raffie en de rest van de oud-profjes Sangaré te ­bashen, moet Wim hebben gedacht. Wordt een beetje belachelijk zo. Niet voor het eerst dit seizoen speelde PSV in Europa uitstekend. Het vasthouden van ­Gakpo aan het eind van het seizoen lijkt onmogelijk te worden. Deze jongen is te goed voor de eredivisie. Na de eerste helft had hij al vijf van de vijf dribbels tot een goed einde gebracht en had hij vijf sleutelpasses gegeven.

Het is al een wonder dat Götze heeft bijgetekend. Hij zorgde weer voor een geweldige assist op Zahavi na een door de Israëliër zelf opgezette aanval. Toen PSV bij de stand 1-2 in elkaar dreigde te storten, was het Drommel die met twee wereldreddingen met zijn voet zijn elftal door de depressie heen sleepte. Niet alleen had Sangaré het eerste doelpunt gemaakt met de buitenkant van zijn rechter – ‘technisch goeoed’ hoorde ik Hugo Walker zeggen– maar ook gaf hij in de 70ste minuut een fantastische steekbal op huurling Carlos Vinícius die de bal verprutste, net als even later een key pass van Gakpo. Zulke kansen missen is minstens zo verschrikkelijk als de keepersfout van Drommel tegen Willem II. Alleen zijn keepers altijd de lul en dus eenzamer dan veldspelers.

Ibrahim Sangaré. Beeld EPA

Ibrahim Sangaré.Beeld EPA

2 oktober: een 8 voor Orkun Kökcü

Met regelmaat heb ik gewezen op de voor mij on­begrijpelijke impopulariteit onder Feyenoordfans van de 20-jarige Kökcü. Donderdagavond maakte hij het belangrijke eerste doelpunt voor zijn ploeg. Voor Kökcü moet de komst van Arne Slot enorm belangrijk zijn geweest. Na Stam en Advocaat eindelijk een trainer die wel oog heeft voor talent, zeker meer dan de tribuneklanten. Bij dit ene doelpunt zal het echt niet blijven.

Orkun Kökcü. Beeld Pro Shots

Orkun Kökcü.Beeld Pro Shots

1 oktober: een 4 voor Kevin Blom

Een aantal what if-vragen: wat als Kevin Blom geen acute verstandsverbijstering had gekregen en met al zijn autoriteit –Nederlandse VAR-juryleden zijn de allerbeste van Europa– een arme scheids uit Bulgarije, Karbakov, had verordonneerd naar de kant te komen om een overtreding te bestraffen die niet eens geel was? Wat als Tuchel aanvallend tactisch net zo goed was als verdedigend? Dan had Lukaku best een paar ballen in zijn voeten gekregen, zich om kunnen draaien met het lichaam tussen de bal en Bonucci, om hem ‘uit de draai’ in de hoek van het Juvedoel te schuiven. Wat als Koeman verstand van middenvelders zou hebben en Pjanic het vorig seizoen had opgesteld en hem dit seizoen had behouden? Dan zou hij niet elke minuut aan die afkoopsom van twaalf miljoen hebben hoeven denken. Wat als Ryan Babel straatarm zou zijn geweest?

Kevin Blom. Beeld Marcel van Dorst/Pro Shots

Kevin Blom.Beeld Marcel van Dorst/Pro Shots

30 september: een 9 voor Lionel Messi

Dat Di María geschorst was voor de wedstrijd tegen Manchester City, kwam Pochettino niet slecht uit. Nu kon hij, naast de controleurs Gueye en Herrera, als meest aanvallende middenvelder Verratti opstellen, die de beste man op het veld zou worden. Herrera had weer een basisplaats, verrassend genoeg, maar fijn voor Messi, die waakhond in zijn achtertuin. Hoewel Messi niet te beroerd was om mee te verdedigen, zoals in de 69ste minuut, toen hij vlak bij zijn eigen strafschopgebied een bal heroverde, die meteen weer door Neymar werd ingeleverd. De Braziliaan lijdt onder de aanwezigheid van de beste voetballer van de vorige generatie. Niks lukt, hij mist kansen en zijn scharen verworden tot struikelingen. Messi daarentegen blijft alert loeren. Op het juiste moment ontving hij het hakje van Mbappé, diens tweede assist, en legde de bal in de kruising. Topvoetballer in topwedstrijd.

Lionel Messi. Beeld AFP

Lionel Messi.Beeld AFP

29 september: een 6 voor Dusan Tadic

Heel oneerlijk in het voetbal is de mate waarin een keepersfout wordt beoordeeld, vergeleken met de blunder van een aanvaller. Ik vertel geen nieuws, maar vraag toch aandacht voor de manier waarop Tadic een geniale voorzet van Haller er niet in kon krijgen. Op twee meter afstand van een open doel miste hij gruwelijk. Het was beslist erger dan die bal door de benen van Pasveer tegen Sporting. In de 86ste minuut kreeg Sierd eindelijk oog voor de passnauwkeurigheid van Álvarez. Voortdurend had hij Gravenberch zitten ophemelen die aan de wedstrijd weinig meer had toegevoegd dan zijn elegante loopvermogen. Hij miste in de zestien elke bal die voor zijn voeten kwam. In de twaalfde minuut gaf Haller hem een steekbal die een assist had kunnen betekenen. Ryan raakte lucht. Het gaf niet, Ajax won. Om met Raffie te spreken: ‘Kippenvel.’

Dusan Tadic tijdens de UEFA Champions League wedstrijd tussen Ajax en Besiktas. Beeld ANP

Dusan Tadic tijdens de UEFA Champions League wedstrijd tussen Ajax en Besiktas.Beeld ANP

28 september: een 9 voor Antony

Ten Hag noemde het ‘opportunistisch’ van Van Hooijdonk om Ajax naar de finale van de Champions League toe te analyseren. Nu is deze man wel degelijk een opportunist, maar Ten Hag kan niet ontkennen dat Ajax, aangevoerd door Antony, de laatste weken een soort voetbal speelt waarvan engelen gaan zingen. Besiktas was tegen Dortmund beter dan verwacht. Pjanic, Ghezzal en Hutchinson konden goed meekomen met de Duitsers. Laten deze drie uitblinkers nu geblesseerd zijn. Batshuayi en Özyakup zijn ook geen stagiairs, wat niet wegneemt dat Ajax na woensdagavond zomaar op zes punten in de poule kan staan, waarmee de Europese overwintering praktisch een feit is. Plus de extra miljoenen, de punten voor de coëfficiëntenlijst, de opgetogen sfeer in de Arena en de waardering in het buitenland. De vraag is alleen: waar blijft mijn Bob Marleyshirt dat ik 20 augustus heb besteld?

Antony. Beeld Pro Shots/Niels Boersema

Antony.Beeld Pro Shots/Niels Boersema

27 september: een 8,5 voor Edson Álvarez

Alvarez heeft individueel getraind met Witschge en Vanenburg, las ik. Zo lijkt het net alsof hij het eerst niet kon, de bal aannemen en doorpassen. Vroeger zeiden verdedigers dat ze hadden getraind met Jaap Stam en dat ze daar zoveel aan hadden gehad. Matthijs de Ligt kreeg Jaap twee wedstrijden als trainer en concludeerde: “Ik had graag langer met Stam gewerkt.” NOT. Álvarez kon al voetballen voordat hij van Richard leerde de bal achter het standbeen aan te nemen. Graag had ik gehoord dat Edson tijdens een individuele training aan Witschge en Vanenburg had laten zien hoe je een bal perfect getimed op doel kopt. “Kijk, Gerald, eerst ga je omhoog, je komt ver van de grond, je buigt je bovenlichaam naar achteren en dan slá je de bal met het hoofd in de verre hoek.” En dan hoofdschuddend toekijken.

Edson Álvarez. Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe

Edson Álvarez.Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe

25 september: een 7 voor Frenkie de Jong

Het elftal van Koeman doet me denken aan het Ajax in de periode van de onheilspellende klinkers. Ruud Krol was de laatste van het Dream Team die was vertrokken. Nadat hij in het veld medespelers had geduwd en geslagen, kon hij het niet meer aanzien. Hij ging naar Napels. Let wel: een jaar of zes eerder keken we naar Cruijff, Keizer, Neeskens, Mühren en Rep. Zij werden opgevolgd door jongens die Sjaak Storm, Kees Zwamborn, Ton Blanker, Karel Bonsink en Edo Ophof heetten, namen met onheilspellende klinkers. Natuurlijk zag je in de opstelling ook de namen van Lerby, Arnesen, Ling en Tahamata, zoals het huidige Barcelona voetballers telt als Memphis en Frenkie de Jong, Pedri, Ansu Fati en Dembélé, maar de laatste drie zijn geblesseerd. Dat Memphis een sportman is die gedijt bij psychologische rust, bij veiligheid, zagen we tegen Cadiz op donderdagavond. Hij miste drie grote kansen waarvan één in de 50ste minuut, nota bene op een feilloze voorzet van Luuk de Jong. (Peter Boeve kreeg de bal ook weleens voor het doel.) Het was bijna aandoenlijk om de over zijn eigen voeten struikelende Memphis die bal nauwelijks te zien raken. In de laatste minuut van de wedstrijd zette de Krol van Barcelona, Piqué, Memphis alleen voor de keeper. Tevergeefs. Krol zou hebben geslagen. Xavi is zes jaar weg, Iniesta drie jaar en Messi twee maanden. Barcelona moet wachten op een nieuwe golf talent, zoals de onheilspellende klinkers werden opgevolgd door Rijkaard, Vanenburg en Van Basten.

Frenkie De Jong Beeld Getty Images

Frenkie De JongBeeld Getty Images

25 september: een 8 voor Yassine Zazkir

Aangenaam verrast was ik de naam van Yassine Zakir tegen te komen bij Telstar. Gisteravond zal hij onder leiding van Louis van Gaal hebben meegedaan tegen Jong AZ, een wedstrijd die op het moment van schrijven nog gespeeld moest worden. Na acht maanden heeft Zakir zichzelf opgesteld. Dat wil zeggen: eerst was hij die jongen die altijd kwam meetrainen en zich de blubber werkte. Toen kreeg hij een contract en speelde hij Liesdek uit de basis. Niet voor niets noemden ze hem bij Zeeburgia, waar hij vandaan komt, ‘de Duitser’. Hij bleef maar lopen. Te vroeg werd hij gescout door FC Groningen. Heimwee naar Geuzenveld in Amsterdam Nieuw-West zat hem in de weg, ook toen hij naar Cambuur ging. Zijn loopbaan eindigde voorlopig bij Lienden. Hoe ik dit weet? Omdat Yassine een vriendje had met wie hij vanaf zijn vierde jaar elke dag naar school liep, van groep 1 tot en met groep 8. Elke dag waren ze aan het voetballen. Op het pleintje waren ze onverslaanbaar, met school wonnen ze alles. Het vriendje was de beste voetballer van de buurt, schopte het zelfs tot het eerste van Ajax. In de zomer van 2017 gingen ze nog met vakantie naar Turkije. Dat was de laatste keer dat hij met Abdelhak Nouri had gevoetbald.

 Yassine Zakir Beeld Pro Shots / Remko Kool

Yassine ZakirBeeld Pro Shots / Remko Kool

25 september: een 9+ voor Karim Benzema

Benzema maakte tegen Mallorca zijn tweehonderdste doelpunt en gaf meer dan honderd assists in de Spaanse competitie. In 389 wedstrijden was hij dus ruim driehonderd keer betrokken bij een doelpunt. Onthoud daarbij dat hij jarenlang ballen moest inleveren bij de grote Ronaldo. Stel toch eens dat die Portugees nooit op zijn pad was gekomen, hoeveel keer had hij dan gescoord? Een what if-vraag die ik graag gesteld wil hebben.

Karim Benzema Beeld AFP

Karim BenzemaBeeld AFP

24 september: een 8 voor Cody Gakpo

Drommel kreeg de schuld van een tegengoal waaraan hij weinig kon doen. Een schot van Cordoba lag niet voor de hand, dus Drommel bewoog naar links omdat hij terecht anticipeerde op een voorzet. Het werd een loei van jewelste via de korte hoek. Drommel had daarvoor en daarna een paar typerende reddingen die doelpunten voorkwamen. Cordoba is een interessant geval: voormalig Spaans international O21, gehuurd van Bilbao, geschatte transferwaarde twee miljoen, hoogste transferwaarde in 2018 van vijf miljoen. Hoe kan Go Ahead deze jongen huren? Enfin, hij is goed, maar niet zo goed als Gakpo. Als ik hem zie moet ik denken aan Mbappé, hoewel, hij is stijver in de heupen, minder snel, minder in de dribbel, maar Gakpo heeft het betere schot. Hij blijft een voetballer waar ik heel graag naar kijk. Alles op snelheid doen en dan knallen.

Cody Gakpo. Beeld Pro Shots / Erik Pasman

Cody Gakpo.Beeld Pro Shots / Erik Pasman

23 september: een 6 voor Ronald Koeman

Koeman is een opportunist en zwemt als een vis in het troebele water van het bedorven voetbal. Dat Kanté bij zijn komst naar Chelsea een Jersey-constructie weigerde, omdat hij liever een maandelijkse rekening wilde sturen met zijn banknummer erop, zou in Koemans hoofd niet opkomen, laat staan in dat van multimiljonair en plezierjachtmatroos Rob Jansen. Waarschijnlijk hebben ze erom gelachen. Toch sta ik thans in het kamp-Koeman, nu hij zich in bochten moet wringen om de oprotpremie van Barcelona niet door zijn vingers te laten ­glippen. Koeman heeft die club, die nog steeds lonkt naar de European Super League, niet naar de gallemiezen geholpen. Daarvoor zijn de tachtig bestuursleden of daaromtrent verantwoordelijk. Dus ik hoop dat hij zijn zes miljoen pakt en dat we de zure kop van Laporta in beeld krijgen bij het overhandigen van het koffertje van genoegdoening.

Ronald Koeman. Beeld EPA

Ronald Koeman.Beeld EPA

22 september: een 8 voor Noussair Mazraoui

Er waren een paar zomers dat Nous Mazraoui logeerde bij Abdelhak Nouri in Geuzenveld, als hun ouders met vakantie waren naar Marokko. Of ze de baard al in de keel hadden, weet ik niet, in elk geval was Nous ongeveer even klein als Appie. Omdat ze nog geen scooters hadden, gingen ze met de bus en de metro naar De ­Toekomst om te trainen. Zo langzamerhand is Mazraoui de laatste medespeler van Nouri die over is van zijn generatie. Van de Beek en Bergwijn spelen in de Premier League, Eiting bij Genk, Frenkie in Barcelona. Nous stapte over naar Mino Raiola. Misschien ben ik wel te sentimenteel voor het voetbal, maar ik hoop dat Nous nog een tijdje in Amsterdam blijft, omdat ik vind dat hij een typische Ajaxspeler is. En omdat hij me soms zomaar aan Appie laat denken.

Noussair Mazraoui. Beeld ANP

Noussair Mazraoui.Beeld ANP

21 september: een 8+ voor Jens Toornstra

Een paar keer per seizoen zegt iedereen: “Hij kan beter voetballen dan iedereen denkt.” Iedereen zei het zondag na die beheerst ingeschoten bal in de bovenhoek met de binnenkant van zijn rechter. Toornstra wordt onderschat, zei iedereen. Toornstra is geen Messi. Toornstra gaat zonder morren zitten als een trainer hem wisselt. Messi deed dat niet. Hij zag de uitgestoken hand van Pochettino niet en ging zitten met een kwaaie kop. In het eerste half uur had de voorhoede van PSG er lustig op los gecombineerd, toen moest ik even naar Promenade. Bij terugkeer in het stadion bleek het 1-1 te staan en was Lyon beter dankzij de middenvelders Paquetá en Caqueret. Pochettino offerde Messi en Di María voor Hakimi en Icardi. Dat Messi’s ­vijand Icardi de winnende erin kopte, noopt mij hier de zin ‘dat was extra zuur’ te gebruiken.

Jens Toornstra. Beeld ANP

Jens Toornstra.Beeld ANP

20 september: een 9 voor Jimmy Greaves

Jimmy Greaves heb ik één keer live zien spelen. Het was tijdens een wedstrijd waarin Coen Moulijn en Frans Bouwmeester de show stalen. Op 5 december had ik van Sinterklaas een kaartje voor Nederland-Engeland gekregen. Vier dagen later stond ik in mijn plastic poncho in de stromende regen in het Olympisch Stadion te genieten van het flitsende aanvalsspel van de twee Feyenoorders op de linkervleugel. Engeland werd kapot gecombineerd. Greaves en Bobby Charlton kwamen er niet aan te pas. Mijn DWS’ers Israël, Schrijvers en Flinkevleugel waren te goed. Coen maakte 1-0 met zijn rechter. We gingen winnen. Totdat zeven minuten voor tijd Greaves deed wat hij altijd deed. Hij maakte een van de 479 goals van zijn carrière. Nu is Jimmy dood. Hij heeft me het nog springlevende beeld nagelaten van dat doelpunt uit 1964, op het groenste gras denkbaar.

Jimmy Greaves. Beeld AP

Jimmy Greaves.Beeld AP

18 september: een 9 voor Mario Götze

Obispo was de eerste PSV’er die de bal aan een Spanjaard gaf. Na een minuut of tien was dat. Aad de Mos voorspelt dat hij snel in het Nederlands elftal staat omdat hij zich zo goed concentreert. Ik doe ook een voorspelling: zodra Sangaré fit is, zit Obispo weer op de bank.

PSV-Sociedad was een fijne wedstrijd met de mooiste aanvallers. Centraal achterin lekte PSV als een emmer met gaten. Na een half uur gaf Ramalho een bal weg en in de blessuretijd kopte Boscagli, die op de plek van Sangaré moest, een bal zomaar voor de voeten van Oyarzabal die eruitziet als een veteraan maar pas 24 jaar is en 70 miljoen waard. Het was juist laat in de tweede helft dat PSV Real Sociedad omver begon te duwen. Ze konden niet meer, de Basken uit een van de mooiste badplaatsen van Spanje, San Sebastian. Misschien net te veel ­txakoli gedronken bij de lunch.

Götze was in topvorm en, in tegenstelling tot ­Obispo, geconcentreerd tot in zijn tenen. Niet alleen scoorde hij zelf, maar de manier waarop hij Gakpo vrij voor de keeper zette, was weergaloos. Eerst kreeg een back de bal door zijn benen, daarna stak Mario de bal tussen twee verdedigers door zodat Gakpo met links kon binnenschieten. Ik blijf het bijzonder ­vinden dat PSV erin is geslaagd Götze binnen te halen en hem nu nog te laten bijtekenen ook. Moeiteloos zou hij mee kunnen draaien in het Manchester City­systeem van Guardiola.

Het laatste kwartier was het een middeleeuwse ­oorlog. Sociedad een kasteel met opgehaalde brug over de slotgracht, PSV de aanvallers die met hun lang­bogen, stormladders, rammeien en lepelblijden de kortste weg naar binnen zochten, de Basken die niet veel verder kwamen dan stenen gooien en kokende olie over de rand mieteren. Toch hielden ze stand, op het nippertje, Teze knalde op de paal, maar wij hebben nu al zin in de return. Mooie ploegen.

Mario Götze. Beeld ANP

Mario Götze.Beeld ANP

18 september: een 8+ voor Camavinga

Hij had al gescoord in zijn eerste competitiewedstrijd voor Real Madrid. Woensdag kwam er tegen Inter een assist bij om in een doosje te doen. Camavinga viel in, ver in de tweede helft, hij zette een aanval op door naar Valverde te passen, die gaf hem een halfhoge bal terug, door Camavinga meteen uit de lucht ragfijn op Rodrygo geplaatst: winnend doelpunt.

Het is ongelofelijk dat dit grootste talent uit de Franse voetbalschool voor maar 30 miljoen naar Real Madrid kon verkassen. Rennes had kennelijk geen zin meer in het gezeur. Een extreem koopje was het wel. En ook fijn dat Ziggoanalist Van der Vaart op deze manier kennis kon maken met een van de grote beloften van het Europese voetbal. ‘Hoe heet hij ook alweer?’

Eduardo Camavinga. Beeld AP

Eduardo Camavinga.Beeld AP

18 september: een 4 voor Dirk Kuijt

Dirk: “Weet je nog Wes, dat Louis jou op scherp probeerde te zetten?”
Wes: “Ging hij zeiken over mijn conditie, die paardenlul.”
Dirk: “Toen heb jij in Istanboel een personal trainer ingehuurd, kickbokser toch?”
Wes: “Maatje van me. Ik kwam in Rio aan als Yuri van Gelder.”
Dirk: “Ik moest rechtsback van Louis.”
Wes: “We noemden je toen Kyle Walker, hahahaha.”
Dirk: “Mis jij Louis?”
Wes: “Als kiespijn.”
Dirk: “Ik heb een keer samen met hem geanalyseerd. Uitslover, zeg. Hij had zich voorbereid.”
Wes: “Mafkees.”

Dirk Kuijt en Wesley Sneijder. Beeld ANP

Dirk Kuijt en Wesley Sneijder.Beeld ANP

17 september: een 9+ voor Jurriën Timber

Niet alleen optisch maar ook cijfermatig was Timber de beste speler van Ajax tegen Sporting Portugal. Optisch gezien deed hij dingen als achteloos één of twee mannetjes passeren, onzichtbaar haast, na subtiel verbloemde lichaamsschijnbewegingen en kort voor tijd was er een dieptebal van een Portugees die er heel gevaarlijk uitzag. Ineens verscheen Timber, ‘als een duveltje uit een doosje’ en zette de zijkant van zijn voet tegen die gevaarlijke bal. Waar komt hij ineens vandaan, dacht ik. Timber had van iedereen de meeste balcontacten, 78, en verloor er drie. Het modewoord bizar dringt zich op. Hij dribbelde zes keer en slaagde in honderd procent van de gevallen. Hij won tien van zijn veertien persoonlijke duels (Opta). Opnieuw overvalt me de neiging om ‘bizar’ te zeggen. De ontwikkeling van Timber verloopt sensationeel. We hebben het vaak gehad over Alexander-Arnold. Ik prefereer Timber.

Jurriën Timber. Beeld AFP

Jurriën Timber.Beeld AFP

16 september: een 9,5 voor Sébastien Haller

Laten we beginnen met het slechte nieuws: Besiktas is beter dan verwacht. Besiktas is meer dan een heksenketel. Erik ten Hag zag op tijd in dat het verkopen van Álvarez geen goed idee zou zijn na de 0-4 tegen PSV. Veel trainers hebben weinig inzicht in de kracht van sommigen van hun spelers. Een paar voorbeelden: Pjanic werd bij Barcelona door Koeman genegeerd en weggepest. Dortmund won, maar Pjanic was de beste gisteravond. Advocaat zette Hutchinson rechtsback bij PSV. ­Gisteren speelde hij ‘in zijn kracht’ als lopende en verrassend diepgaande middenvelder. Amateurtrainer Sneijder was nog niet klaar met het bekendmaken van zijn favoriete Ajaxopstelling bestaande uit Neres, Tadic en Antony, of Haller had er al twee inliggen. In de tweede helft kwamen er twee bij. Sneijder zal Ajax dan ook nooit trainen. Dat is het goede nieuws van vandaag.

Sébastien Haller Beeld ANP

Sébastien HallerBeeld ANP

15 september: een 6- voor Cristiano Ronaldo

“Jullie zijn stuk voor stuk geweldige spelers en ik geloof ook echt in jullie. Anders was ik niet teruggekomen,” aldus Ronaldo in een speech tegen zijn medespelers bij Manchester United. Pogba werd er meteen zo misselijk van dat hij tegen Young Boys alle ballen verloor die voor zijn voeten kwamen. Eindelijk had hij een vrije rol aan de linkerkant, komt die Portugese ijsbadbully en diëtist hem in de weg lopen. Donny speelde goed tegen de Zwitsers, beter dan Pogba en Fred. Solskjaer trad na de rode kaart voor Wan-Bissaka op met de ruggengraat van Rutte ten opzichte van de boeren en de horeca. Hij haalde Sancho eruit en na rust Donny van de Beek voor Varane die schuldig was aan de gelijkmaker van de Zwitsers. Lekker gewisseld, pik. En weet je: Ronaldo maakt je geen kampioen met zijn spieren, wedden?

Cristiano Ronaldo. Beeld AP

Cristiano Ronaldo.Beeld AP

14 september: een 9 voor Noussair Mazraoui

Wie zet je als eerste op het wedstrijdformulier? Ik zet Mazraoui bovenaan, zeker nu hij in een vorm steekt als nooit tevoren. Hij kan een man voorbij, hij heeft een steekpass, hij kan een bal terugtrekken naar de penaltystip en hij knijpt als de beste bij een counter van de tegenstander. En vergeet zijn schot niet, de doelpunten tegen Bayern en Benfica in dát seizoen. Als Ajax tegen de per definitie strontvervelende Portugezen ‘het gif’ van de Zuid-Amerikanen niet denkt te kunnen missen, wie is dan het slachtoffer? Blind? Niemand kan zich dat voorstellen hoewel zijn vorm ver te zoeken is. Dus óf Tagliafico wordt het slachtoffer, óf Martinez, óf, ik durf het bijna niet te zeggen… Gravenberch, omdat Blind als eerste op het formulier wordt gezet door de man die erover gaat. Desnoods met de punt naar achteren.

Noussair Mazraoui. Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe

Noussair Mazraoui.Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe

13 september: een 4 voor Team Jonk

Meesnuffelende trainers bij transfers in het voetbal zijn even oud als de sport zelf. Zaterdag schreef Bas Soetenhorst in deze krant over de door Team Jonk bedongen salarisconstructie bij hun werkgever Volendam. Jonk, Jongkind en Van Leeuwen snuffelen voor vermoedelijk 10 procent mee bij de verkoop van spelers. We begrijpen nu de door Team Jonk uitgeslagen wartaal over Antonucci stukken beter. Deze Belgische middenvelder kon volgens Team Jonk vergeleken worden met Nouri en Frenkie de Jong samen, zo goed was hij. Arnesen stonk erin. Feyenoord kocht Antonucci. Een jaar of zes geleden vertelde een speler van Ajax O19 die daar weg wilde me dat Jonk had aangeboden hem naar Trencin ‘te brengen’. Nog altijd parasiteert Team Jonk op de naam van Cruijff, wiens voetbalfilosofie men zegt te verspreiden. Ik begrijp niet dat een club als Volendam meedoet aan dit bederf.

Wim Jonk. Beeld Pro Shots / Stefan Koops

Wim Jonk.Beeld Pro Shots / Stefan Koops

11 september: een 9 voor Louis van Gaal

Valentijn Driessen kon het weer niet uit zijn pen ­krijgen: er is er maar een die dit succes van het Nederlands elftal had kunnen bewerkstelligen, Louis van Gaal. Je moet er toch niet aan denken dat Henk ten Cate namens de Telegraaf op die Oranjebank zou hebben gezeten. Valentijn hoopt nu dat de spelers Louis ertoe kunnen brengen 4-3-3 te blijven spelen. Ik begrijp niet dat deze actiejournalisten het principe van de boemerang maar niet onder de knie kunnen krijgen. Als Louis wint, verliest de Telegraaf. Zakelijk gezien is dat een partijtje koorddansen zonder vangnet.

Een interessantere discussie werd gestart door Simon Kuper in Studio Voetbal, waar hij beweerde dat het voetbal zich zo snel ontwikkelt dat een man van 70 die er minstens vijf jaar is uit geweest, het niet meer kan volgen. Dat zou kloppen als tactiek en de lichamelijke ontwikkeling van de spelers de doorslag zouden geven. Ik geloof van niet. Volgens mij is de rol van de materie tussen de oren belangrijker.

Kijk naar Berghuis: bedreigd door vermeende fans na een overstap naar een concurrerende club, zich met moeite aanpassend bij Ajax, gruwelijk falend tegen Noorwegen en tijdens het eerste half uur tegen Montenegro. Toen Memphis scoorde, ging Berghuis draaien. De druk was van de ketel. Een basisplaats tegen Turkije deed de rest.

Van Gaal slaagt erin met zijn pedagogische en didactische gaven gelouterde voetbalmiljonairs met hun fragiele ego’s ervan te overtuigen dat ze heus wel goed genoeg zijn. ‘Natuurlijk kan jij voetballen, dat heb je allang laten zien.’ Het klinkt simpel maar zo eenvoudig is het, ben ik bang.

Louis van Gaal. Beeld ANP

Louis van Gaal.Beeld ANP

11 september: een 8 voor Antoine Griezmann

Griezmann schijnt niet zo populair te zijn in het Franse elftal. Zo was hij not amused met alle aandacht in de media voor de terugkeer van Karim ­Benzema in het nationale team. Hij moest van de rechtervleugel komen, wat hem niet beviel. Mbappé was kwaad op Griezmann omdat de laatste alle vrije trappen neemt terwijl de jongste international vindt dat hij dat beter kan. En, als hij had gescoord, de ­winnende bijvoorbeeld, placht Griezmann in de kleedkamer te zeggen: “Zo, jongens, ik heb jullie er weer eens doorheen gesleept.” Kortweg, een etterbak te zeer overtuigd van zichzelf om zich van anderen ook maar iets aan te trekken.

En zie: Frankrijk moet tegen Finland, Griezmann mag centraler spelen en vormt met Karim Benzema het ideale spitsenduo. Het eerste doelpunt was het gevolg van een gemasseerd passje met de buitenkant rechtervoet van Benzema, ongeveer zoals Nouri in Jong Ajax Frenkie de Jong ooit aanspeelde tegen NAC: de bal werd technisch perfect ingeschoten met zijn linker buitenkant door Griezmann.

In het voetbal kunnen ruzies ontploffen als een gaslek en oplossen als suiker in de koffie. L’Equipe rekende de symbiose voor: 17 keer speelde Griez­mann Benzema aan, 11 keer gaf Benzema de bal aan Griezmann. In een voetbalelftal kunnen opvlammende ruzies sneller doven dan op de peuterspeelzaal.

Antoine Griezmann. Beeld AFP

Antoine Griezmann.Beeld AFP

11 september: een 7 voor Ryan Gravenberch

Ajax, lees Overmars, neemt binnenkort contact op met de ‘entourage’ van Gravenberch. De entourage bestaat uit een bolle, schreeuwende man genaamd Raiola. Waar het woord entourage precies vandaan komt, begrijpt Raiola ook niet. Dat is het eerste affront waarover hij Overmars begint uit te kafferen. Het gaat namelijk niet om Gravenberch, maar om Raiola.

Ryan Gravenberch. Beeld ANP

Ryan Gravenberch.Beeld ANP

10 september: een 7 voor Luuk de Jong

Luuk beleefde naar eigen zeggen het hoogtepunt van zijn loopbaan bij het tekenen van de leenovereenkomst tussen Sevilla en Barcelona. ­Volgens Koeman is De Jong bij voorzetten een betere spits dan Neymar. Dit geklets moeten we maar aanhoren in het voetbal terwijl mensen thuis hoofdschuddend luisteren naar de ongecontroleerde woordendiarree op persconferenties. Luuk de Jong kan koppen, that’s it. Voor Sevilla maakte hij in 69 wedstrijden 10 doelpunten, wat weinig is, zelfs voor een spits die 12 miljoen heeft gekost. In de halve finale en finale van de Europa League in het voorjaar van 2020 besliste hij de wedstrijden tegen Manchester United en Inter. De eerste met zijn ­linker, ongedekt bij een lage voorzet van rechts. Inter klopte hij met twee schitterende kopgoals. Het waren zijn beste prestaties voor Sevilla. Dinsdag speelt Barcelona thuis tegen Bayern. Maakt Luuk de winnende?

Luuk de Jong. Beeld AFP

Luuk de Jong.Beeld AFP

9 september: een 8+ voor Stefan de Vrij

Vrat hij Haaland al een paar keer op, van Burak Yilmaz had De Vrij helemaal geen last. Drie keer scoorde de Turkse spits in de thuiswedstrijd tegen de centrale verdedigers De Ligt en Blind. Op doel stond toen Krul omdat Cillessen geblesseerd was geraakt in de warming-up –het polletje der struikeling? Het is nog geen half jaar geleden, ongelofelijkerwijs. In die periode zag ik Yilmaz wekelijks schitteren voor Lille, dus Blind centraal achterin vond ik niet voor de hand liggend. Misschien zag de technische staf Lille niet zo vaak. Daley Blind zagen we terug in de Arena, als linksback. Dat De Vrij nu in de basis stond, zal niemand verbazen: onder Van Gaal brak hij door als de voorstopper van wereldklasse die hij nog steeds is. De Ligt is goed, maar zo goed als De Vrij nog niet.

Stefan de Vrij. Beeld Stanley Gontha/Pro Shots

Stefan de Vrij.Beeld Stanley Gontha/Pro Shots

8 september: een 9 voor Davy Klaassen

Het spijt me, maar ik ga mezelf citeren. Zaterdag schreef ik over het WK van 1998. Dat Nederland toen zo goed speelde. Ik voegde eraan toe: ‘Het klinkt misschien raar, maar ik denk dat het huidige Oranje echt niet mijlenver verwijderd is van het niveau van toen.’ Niet om mijn gelijk te halen, maar om te benadrukken dat voetballen een spel is waar details de doorslag geven. Cruijff voorzag het, zoals zoveel. Die twee combinaties tussen Klaassen en Memphis werden uitgevoerd op het scherpst van de snede. Als er sprake is van topvorm, dan bereikt de bal de medespeler. Is de vorm 95 procent, dan zie je een ternauwernood mislukkende combinatie. Het is lullig voor Frank de Boer, maar Louis van Gaal heeft de potentie van Davy Klaassen wel goed ingeschat. Dat hij uiteindelijk Bergwijn erbij heeft gehaald, duidt op hetzelfde inzicht.

Davy Klaassen. Beeld ANP

Davy Klaassen.Beeld ANP

7 september: een 9 voor Romelu Lukaku

Hakbal Hazard, hakbal Lukaku, Saelemaekers vrij voor de goal en 3-0. Dat bracht Lukaku tegen Tsjechië op een goal en een assist. Zijn doelpunt kwam snel na de huldiging voor zijn honderdste interland na een perfecte dieptepass van Vanaken. Dezelfde voetballer zette Hazard met een hakje vrij voor het tweede doelpunt van België, de tweede assist van Vanaken. Zelden kijk ik naar de Belgische competitie maar Vanaken zou een reden kunnen zijn het vaker te doen. Wij hebben zo’n voetballer niet, evenmin hebben we een Lukaku. In Depay hebben we wel een soort Hazard en in Wijnaldum een soort Tielemans. Een Frenkie de Jong hebben zij weer niet. Naar een De Vrij, een De Ligt en een Van Dijk kunnen de Belgen fluiten, wij naar een Courtois. Als Van Gaal de tijd krijgt, kunnen we ze hebben, op den duur.

Romelu Lukaku. Beeld BELGA

Romelu Lukaku.Beeld BELGA

6 september: een 8 voor Memphis Depay

Verstappen won de Dutch Grand Prix, ‘mede dankzij prins Bernhard’, aldus de verslaggever van Ziggo. Toch ben ik blij dat die Oranjes in het voetbal hun rol weten te beperken tot die van klapvee. Anders zou Louis ze wel op hun plaats wijzen. Berghuis begon slecht aan de wedstrijd tegen Montenegro, zo slecht dat Jeroen Stekelenburg na afloop aan Van Gaal vroeg of hij niet aan een wissel had gedacht. Louis jokte een ontkenning. De belangrijkste voetbalpatronen spelen zich af tussen de oren, zeker bij Berghuis. Zodra Memphis had gescoord, begon Berghuis beter te draaien. Het was Memphis die zwoegend de bal heroverde die door Berghuis werd omgetoverd tot een schitterende steekpass op Wijnaldum: 3-0. Tegen de Noren had hij op net zo’n manier de voorassist op Wijnaldum geleverd. Ook Memphis speelt tussen de oren: zaterdag uitstekend, slecht tegen de Noren.

Memphis Depay. Beeld Pro Shots / Niels Boersema

Memphis Depay.Beeld Pro Shots / Niels Boersema

4 september: een 5 voor Daley Blind

Op Twitter kwam ik een tekst tegen van Thierry Henry over de angst van de Fransen voor het Nederlands elftal tijdens het WK van 1998. “When Brazil won the semifinal on penalty’s, we celebrated.” Stonden daar juichende Fransen in de kantine van het trainingscentrum, omdat Cocu en Ronald de Boer hun penalty misten? Henry: “Ik was jong, maar ik weet nog dat de oudere spelers echt niet tegen Holland wilden. Ze waren sterk, snel, technisch geweldig, ze hadden een mooie stijl van voetballen. Iedereen wilde Nederland vermijden.” Ik herinner me een onverwacht antwoord van Frank de Boer in een film die ik tien jaar geleden maakte over de toenmalige trainer van Ajax. Over datzelfde WK-toernooi in Frankrijk zei hij met een niet karakteristieke emotie: “Wij waren zo goed toen. We hadden wereldkampioen moeten worden.” Later hoorde ik dat Guus Hiddink daar boos om was geworden. Die vond een derde plaats al heel mooi. Het klinkt misschien raar, maar ik denk dat het huidige Oranje echt niet mijlenver verwijderd is van het niveau van toen. Mocht Van Gaal erin slagen om zich te plaatsen, dan krijgt hij in 2022 eindelijk de tijd om langer dan twee dagen te bouwen aan een systeem dat ons voorbij de groepsfase kan brengen. Van Dijk zal dan zijn oude vorm terug hebben, De Vrij hoeft die vorm alleen maar vast te houden, Frenkie de Jong leert van Louis, Bergwijn verovert een vaste plek, Gakpo ontwikkelt zich snel en Memphis eist niet meer elke vrije trap op, laat staan de corners. Blind verliest gaandeweg steeds minder ballen en zeker geen 24. Zoals bekend zit verbetering van het voetbal in de details. Noem me een optimist, maar de Noren hadden in Haaland, Elyounoussi, Ødegaard en Hauge inderdaad een aantal spelers dat bij Nederland had mogen meedoen. Het gelijke spel was woensdag het maximaal haalbare.

Daley Blind. Beeld ANP

Daley Blind.Beeld ANP

4 september: een 8 voor Hans Vanaken

De eerste helft keek ik naar Hongarije-Engeland (saai), de tweede naar Estland-België. De Belgen speelden als Nederland in 1998: wervelend. Eindelijk mocht Vanaken meedoen en dat deed hij goed. Het is een ouderwetse voetballer, te lang en te traag voor die onverwachte techniek en dat spelinzicht. Een voetballer om van te houden. Carrasco flitste voorbij zijn back alsof het een simpele Est was en op rechts hadden ze een verdediger die Saelemaekers heette, de naam van een romanfiguur (Claus, Brusselmans, Boon, Conscience, vul maar in). Hij had een passeerbeweging en een demarrage. Lukaku was weer bezig als Haaland, hoewel de laatste sneller weg is. Beiden ontvangen de bal in de zestien, beschermen hem met de steigerbouw van hun lichaam, draaien weg als bulldozers en schuiven hem in de verre hoek. Niet te verdedigen, die gasten. Wat me opviel, was dat Vanaken verder naar voren speelde dan Tielemans. Dat bleek gevaarlijker.

Hans Vanaken. Beeld BELGA

Hans Vanaken.Beeld BELGA

4 september: een 4 voor Andre Onana

Onana is teruggezet naar Jong Ajax, maar wel ingeschreven voor de Champions League. Het klinkt niet logisch. Onana zou Ajax door de groepsfase heen kunnen keepen en miljoenen verdienen. Aan de andere kant zou hij door een zichtbaar gebrek aan ritme zomaar drie ballen kunnen laten schieten, die Ajax dan miljoenen kosten. (De waarde van dertig miljoen op de site Transfermarkt zijn ze al kwijt.) Blij toe dat ik die beslissing niet hoef te nemen.

Andre Onana. Beeld AP

Andre Onana.Beeld AP

3 september: een 5 voor Memphis Depay

Van Gaal was reëel in het interview na de wedstrijd tegen Noorwegen. Er is een opvallend verschil in intelligentie en eerlijkheid tussen hem en de mensen die altijd wat op hem hebben aan te merken. Hij vond dat het Nederlands ­elftal te slordig had gespeeld. Dat was ook zo.

Ik slingerde zowel Van Dijk als Blind, ‘sterk­houders’, een aantal keer op de bon wegens bal­verlies. Van Gaal zei: “De corners kwamen niet aan, de vrije trappen kwamen niet aan.” Misschien wordt het tijd om Depay van deze taken te ontheffen? Dat is met name een taak voor de bondscoach. De medespelers durven hem kennelijk niet op zijn aanhoudend tekortschieten in dezen te wijzen.

Behalve Klaassen was het grote lichtpunt het spel van De Vrij, ook geroemd door Van Gaal. Tevens ben ik van mening dat ­Berghuis op dit niveau tekortschiet.

Memphis Depay. Beeld ANP

Memphis Depay.Beeld ANP

2 september: een 8 voor Davy Klaassen

Er ging veel mis bij de Noorse goal. Balverlies Memphis na matig uitverdedigen, Gakpo liep terug als iemand die aan andere dingen dacht, Van Dijk tackelde niet doorslaggevend en Haaland is een van de beste spitsen ter wereld. Aanname en afmaken op topsnelheid. Zo’n ­speler hebben wij niet. Vandaar dat die Noren elke bal naar voren rosten. Wie weet kwam Haaland hem onderweg tegen. Hij schoot nog een keer op de paal, de enige speler op het veld van pure wereldklasse.

Berghuis gaf een kwartier later zijn eerste goede bal. Hij speelde Wijnaldum vrij door de benen van een Noor en Davy deed wat hij altijd doet: diepgaan en scoren. In de 53ste minuut kwam de opmerking waar we op hadden gewacht. Frank Snoeks observeerde: “De Noren zijn fysiek sterk.” Dat ze ook konden voetballen, daarop hadden we niet gerekend.

Davy Klaassen. Beeld AFP

Davy Klaassen.Beeld AFP

1 september: een 8 voor Virgil van Dijk

Ik googelde de term ‘fysiek sterke Noren’. Het eerste resultaat waren schaatsen, Vikings. Daarna kwam handbal tevoorschijn: ‘Geregeld lag het achterin bij Nederland compleet open, de dames waren niet opgewassen tegen de fysiek sterke Noren.’ Het voetbal bezette de derde plaats met de wedstrijd Italië-Noorwegen uit het WK 1998: ‘Vooral in mentaal opzicht hebben we de fysiek sterke Noren weten af te troeven,’ dixit Cesare Maldini, zoals opgetekend door Henk Evenblij in De Telegraaf. Hoelang zou Frank Snoeks de verleiding weerstaan? Wanneer zou hij het eruitfloepen, van die fysiek sterke Noren? Ik zal erop gespitst zijn. Virgil van Dijk na afloop: “De Noren zijn fysiek sterk, dat weet je van tevoren.” Al stellen ze zes spelers op van het formaat Mykland, bijnaam De Mug, ik hoop dat iemand ons zal wijzen op de lichamelijke kracht van de Noren.

Virgil van Dijk Beeld ANP

Virgil van DijkBeeld ANP

31 augustus: een 6 voor Mohamed Ihattaren

De transfer van Ihattaren naar Juventus en het doorverhuren van de speler aan Sampdoria lijkt op die van Ouasim Bouy in 2012. Talentvolle spelers in conflict met hun club onder het patronaat van Mino Raiola. Het gelijk van Bouy in dezen was evident: er was geen aanwijsbare reden waarom Ajax aan Davy Klaassen een hoger contract aanbood. Raiola speelde het hard en bracht Bouy naar Juventus, waar hij na een jaar in de A1 werd uitgeleend aan Brescia. Zijn laatste werkgever Leeds United liet Ouasim naar een clubje in Qatar gaan. Micky van der Ven en Raiola verloren een arbitragezaak van Volendam. Weer is een jonge voetballer het slachtoffer van Raiola’s hardheid en van Volendamse geldwolven. Volgens De Telegraaf ‘snuffelen’ trainer en opleiders mee bij een transfer. Raiola is geknipt voor topvoetballers. Jonge spelers gaan stuk aan zijn compromisloze onderhandelen.

Mohamed Ihattaren Beeld ANP

Mohamed IhattarenBeeld ANP

30 augustus: een 9 voor Noussair Mazraoui

Vroeger was een rechtsback een ongepolijste krachtpatser met dijbenen als pomphuizen, het met brylcreem ingesmeerde haar strak achterovergekamd boven een laag voorhoofd. De rechtsback was een man van weinig woorden. Hoe schril steekt Mazraoui af bij dit oude beeld: in heel Europa is geen eleganter rechtsback te vinden dan hij, die over de technische vaardigheden van een Braziliaanse tien beschikt. De symbiose met Antony is uniek. Berghuis zat te klappen met uitgestoken armen toen Antony de hakbal van Nous tot assist promoveerde, maar inwendig huilde het koopje uit Rotterdam. Deze concurrentiestrijd was een verloren zaak. Ten Hag liet hem invallen als nummer tien. ‘Probeer dat dan maar, jongen,’ luidde de boodschap. En voor de analisten die het woord balverlies uitspugen zodra het Álvarez betreft: Edson verloor de bal in de eerste helft tegen Vitesse vijf keer, op 47 contacten (Opta).

Noussair Mazraoui Beeld ANP

Noussair MazraouiBeeld ANP

28 augustus: een 8 voor Jude Bellingham

Volgens Daley Blind zou het bij Besiktas in Istanboel weleens een heksenketel kunnen worden. Mijn kop eraf als ik niet dacht, toen ik in 1991 in een taxi langs het stadion reed en het naast me zag liggen: ‘Heksenketel’. Het is gewoon het eerste wat je denkt bij het woord Besiktas: heksenketel. Wat het precies betekent, weet niemand, maar wel dat je beter niet in Turkije kunt voetballen, want daar is het steevast een heksenketel. Zelfs met de beperkende coronamaatregelen slagen de Turken erin van hun stadions een heksenketel te maken. Vooral Besiktas.

Op een vraag naar Borussia Dortmund kneep Blind de ogen toe en zei, haast bedachtzaam: “De Gele Wand, natuurlijk. Daar noemen ze het die Gelbe Wand. Indrukwekkend. Er kunnen 25.000 toeschouwers op die tribune. Het is alsof de spelers en de toeschouwers één worden, als de overwinning wordt gevierd voor de Gelbe Wand.” Vlug voegde hij eraan toe dat Ajax zich natuurlijk niet vooraf al gewonnen gaf. De bal was rond en waar gevoetbald werd, was een uitslag zelden voorspelbaar. Kleintjes bestonden immers niet meer en Ajax was zeker geen kleintje. Sporting Portugal kende hij niet zo goed, maar ja: “Het blijven Portugezen, hè?”

Zelf verbaasde ik me over het opstuivende optimisme in Amsterdam, als ik mijn timeline mag geloven. Supporters waren het erover eens dat de loting gunstig was geweest. We hadden net PSV kapot zien gaan tegen het traditionele, Portugese bederfvoetbal van Benfica, maar deze loting was gunstig. Alsof dat bederf niet al jarenlang het Portugese voetbal overwoekert. Nog zie ik Stan Valckx genietend vertellen hoe heerlijk het was om in Portugal te spelen, waar in de rondte schoppen de norm was. En in de rondte schoppen was wat hij het beste kon. Het voor Ajax onverslaanbare Borussia Dortmund kan tenminste mooie voetballers opstellen. Het zal interessant zijn om Gravenberch en Bellingham het op één middenveld tegen elkaar te zien opnemen. Als Gravenberch tegen die tijd nog een basisplaats heeft tenminste. Dat moeten we afwachten.

Jude Bellingham. Beeld EPA

Jude Bellingham.Beeld EPA

28 augustus: een 8 voor Bryan Gil

Bergwijn moet de aankoop van de 20-jarige vleugelspeler Gil door Spurs met gemengde gevoelens hebben bekeken. Sevilla kreeg 30 miljoen voor de drievoudig Spaanse international, waarmee hij binnenkwam bij Spurs op hetzelfde niveau als de door Van Gaal aanvankelijk vergeten Stevie. Kane blijft bij Tottenham, scoorde twee keer tegen Paços de Ferreira, Gil speelde goed en schoot tegen de paal. Bergwijn viel in, speelde goed en schoot tegen de paal. Tegen Wolves had hij zondag al een passeerbeweging laten zien van een fitheid en een handelingssnelheid die het logisch maakten dat de staf van het Nederlands elftal hem alsnog heeft opgeroepen. Of ze lezen deze column, dat kan ook.

Bryan Gil. Beeld CameraSport via Getty Images

Bryan Gil.Beeld CameraSport via Getty Images

28 augustus: een 8+ voor Maximilian Wittek

Vitesse speelde goed tegen Anderlecht en gedreven, zodat ik ze de overwinning gunde. Het probleem bij de club uit Arnhem is dat ik behalve Bazoer en Tannane nauwelijks een speler ken. Wie zou Tronstad, Oroz of Gboho herkennen als hij hen op straat tegenkwam? Enfin, Bero speelde goed op het middenveld, Anderlecht werd regelmatig weggetikt, Wittek heeft een linker en Bazoer mag bij Vitesse spelen als Beckenbauer. Binnenkort gaan we zien of Harry Kane daarvan schrikt. Als Bazoer niet wordt verkocht. Zelf hoopt hij van wel.

Maximilian Wittek. Beeld ANP

Maximilian Wittek.Beeld ANP

27 augustus: een 4 voor Prins Bernhard

De man die wel Prins Pandjesbaas wordt genoemd, of Prins Huisjesmelker, bijnamen die hij niet graag ziet, ‘want het ligt anders’, wilde een bandje laten optreden tijdens de Grand Prix van Zandvoort om de feestvreugde te vergroten. Een honorarium was niet begroot, het racefestijn gaat zoveel verlies lijden dat al om overheidssteun is gevraagd. Of VWS minimaal 10 miljoen euro wil overmaken, wat het minste is wat de overheid kan doen, schreef een columnist in deze krant, want Prins Huisjesmelker heeft Zandvoort weer op de wereldkaart gezet. Daar hoort een verdienmodel bij waarvoor de belasting­betaler het beste kan opdraaien, omdat een Grand Prix ons land immers aanzien geeft. Waar dat aanzien wordt geboekt? In de wereld van de Rolexdragers en de pandjesbazen, patjepeeërs, patsers, plebejers, parvenu’s en proleten. Betaal het lekker zelf, slumlord van Oranje-Nassau.

Prins Bernhard. Beeld ANP

Prins Bernhard.Beeld ANP

26 augustus: een 5 voor Noni Madueke

Zelden heeft de publieke omroep zo’n goedkope overwinning geboekt. Naar De slimste mens keken 500.000 mensen meer dan naar de voetbalwedstrijd PSV-Benfica. De slimste kost niks, de Champions League een vermogen. Maarten van Rossem trekt meer kijkers dan Madueke. Maar laten we het hebben over balverlies. Elke verdedigende middenvelder wordt door de analisten, dat wil zeggen ex-voetballers, om de oren geslagen met balverlies. Zelden hoorden we zo veel gekwaak uit de overvolle kikkermand der analisten. Laten we eens kijken naar het balverlies van Sangaré. Tegen het afgrijselijk voetballende Benfica, het Getafe van Portugal, verloor hij 16 van zijn 99 balcontacten. En nu Madueke: hij raakte de bal maar 60 keer, waarvan hij er 25 verloor, het meeste van elke andere speler op het veld. Mag Schmidt hem wisselen, please? De laatste die hij kwijtraakte, leidde tot een levensgevaarlijke counter. En bedankt, Noni.

Noni Madueke. Beeld Pro Shots / Thomas Bakker

Noni Madueke.Beeld Pro Shots / Thomas Bakker

25 augustus: Een 9 voor Lionel Messi

‘Weggevaagd door september/valt onze zomerliefde triest uit elkaar/en sterft af tot verleden’, luidt een tekst van Aznavour, die augustus in Parijs bezingt. Ik zong het in gedachten, op een vrijwel verlaten Boulevard du Montparnasse, denkend aan Messi. Aan de overkant liep een groepje Japanners langs de Coupole. Het maakte een desolate indruk, dit typerende beeld voor Parijs in augustus. Zondag schijnt Messi in het laatste weekend van de oogstmaand, als de zomer naar weemoed zwicht, zijn debuut te maken voor PSG in Reims. Pochettino wil hem in de provincie laten wennen aan de snelheid van Mbappé en de bewijsdrang van Neymar en hem sparen voor Parijs tot in september, als het leven weer begint. Schenken de Franse verdedigers Messi de ruimte die hij in Spanje kreeg? Of gaan ze hem schoppen zoals Neymar? Ik knijp hem voor de maand september.

 Lionel Messi. Beeld EPA

Lionel Messi.Beeld EPA

24 augustus: een 8 voor Kasper Dolberg

Op voetbalgebied was het doelpunt van Dolberg voor Nice het mooiste wat de zondagavond te bieden had. De voorzet kwam van de Zwitserse international Lotomba en Dolberg kopte de bal er niet in bij de eerste paal zoals ik dacht te hebben gezien, maar hij deed het met zijn borst. Niet goed naar de close herhaling gekeken, of meteen na het doelpunt naar Promenade geschakeld, zoiets. Later zag ik hoe Dolberg zich kalm verwijderde uit de woedende chaos bij de achterlijn waar supporters van zijn club knokten met Marseillespelers en waar iemand van de bank van Marseille kwam aangerend om een hooligan vol op zijn adamsappel te hoeken. Zelden iemand zo gestrekt zien gaan. Op zijn gemak wandelde Dolberg richting de kleedkamer, ‘een baken van rust’ zouden we kunnen zeggen, in een ‘centri­fuge van agressie’. Maar dat zeggen we niet.

Kasper Dolberg (9) loopt weg bij de vechtende menigte. Beeld Getty Images

Kasper Dolberg (9) loopt weg bij de vechtende menigte.Beeld Getty Images

23 augustus: een 5 voor Daley Blind

Zeggen dat Haller slecht speelt, kunnen we allemaal. Zeggen dat Ajax slecht was, is geen probleem. ‘Schandalig,’ noemde Daley Blind de prestatie tegen FC Twente. Als hij ook zijn eigen spel onder de loep nam, kan ik hem volgen. Hij was rijp voor de wissel, die Gravenberch ten deel viel. Ryan vond zijn vervanging zichtbaar schandaliger dan zijn spel: hoe jonger de speler, des te minder zelfkritiek. De lichaamstaal drukte alles uit wat je van een woedende kleuter verwacht. Ik zeg niet dat Zerrouki, Twentes middenvelder, het eerste van Ajax zou hebben gehaald. Wel deed hij, ooit weggestuurd door Ajax, weinig onder voor Gravenberch qua aantal passes, passnauwkeurigheid en duels (Opta). Zerrouki heroverde zes ballen, Gravenberch vier, de eerste verloor er twaalf, de tweede veertien. Maar ja, Gravenberch zal tien keer meer verdienen. Dat zag ik aan de wedstrijdcijfers niet.

Daley Blind. Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe

Daley Blind.Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe

21 augustus: een 8+ voor Orkun Kökçü

De eerste keer dat ik hoorde en zag dat spelers van de thuisploeg niet onverdeeld worden geliefd door eigen supporters, zal aan het begin van de jaren zestig zijn geweest. Ik was 12 of 13 jaar en op de fiets van Nieuw-West naar Noord gereden voor een wedstrijd van De Volewijckers tegen Feyenoord. “Naar voren, Dirk,” schreeuwden ze op de tribune en barstten daarna in lachen uit. Het ging om de stopperspil van De Volewijckers, Dirk de Ruiter, die op deze wijze in de maling werd genomen door zijn eigen publiek. Ik was geschokt, op de manier van Nick Hornby, die ongeveer op dezelfde leeftijd ontdekte hoe veel chagrijn er loskwam op de tribune tijdens wedstrijden van Arsenal. ‘Iedereen keek altijd kwaad’, schreef hij. Het is door dat uitlachen dat ik de naam van Dirk de Ruiter nooit ben vergeten. Later had je Van der Doelen bij PSV, Boukhari, Blind, Ziyech en Álvarez bij Ajax en Bacuna bij Groningen. Er is een fameuze foto van John Terry, die wordt uitgescholden door en de middelvinger krijgt van zijn eigen vader en broer. ‘Was sich liebt, das neckt sich,’ leerde ik op school.

In het voetbal necken ze ook zonder te lieben. Elke Feyenoorder die ik tegenkom vraag ik: “Wat hebben jullie toch tegen Kökçü?” Hij is een middenvelder die me al twee jaar opvalt door zijn balbehandeling en overduidelijke talent om de juiste pass te geven, vaak de voorassist. “Kleine motor, matig in kleine ruimte,” was een antwoord. “Nog steeds te vaak balverlies,” een ander. Tijdens Feyenoord-Elfsborg lette ik uiteraard weer op de speler die volgens mij, samen met Sinisterra, het grootste Feyenoordtalent in jaren is. ‘Hij heeft niet één fout gemaakt,’ wilde ik appen naar Rotterdam, maar ik liet het achterwege en vroeg aan Opta naar de officiële cijfers. Hier komen ze: pass­nauwkeurigheid van 96,4 procent, het hoogste van alle Feyenoorders. Twaalf voorwaartse passes, in totaal zes keer balverlies, het op een na minste aantal van alle basisspelers, en drie gecreëerde kansen.

Kortom, Kökcü was weer een van de uitblinkers. Hij viel alleen minder op dan de geweldige Sinisterra, die door Kökçü elf keer werd aangespeeld.

Orkun Kokcu Beeld Pro Shots / Stanley Gontha

Orkun KokcuBeeld Pro Shots / Stanley Gontha

21 augustus: een 8 voor Martin Wiggemansen

Wiggemansen was de opvolger van Geert Meijer als linksbuiten van FC Amsterdam die aan Ajax werd verkocht. Die andere getalenteerde buitenspeler ­vertrok in dezelfde periode: Gerard van der Lem verhuisde naar Roda. Nico Jansen ging een paar maanden later naar Feyenoord. Hoewel Wiggemansen in oude opstellingen als middenvelder staat genoteerd, herinner ik me hem als linksbuiten, misschien fout. Na Jansen-Van der Lem-Meijer, kregen we dus Wiggemansen-Wetzel-Van Bommel, ook geen kattenpis. Bij Ajax voetbalde Wiggemansen met mensen als Rijkaard, Arnesen en Lerby. Hij scoorde tegen Bayern München en nu is hij dood, pas 64 jaar.

 M. Wiggemansen Beeld Nationaal Archief

M. WiggemansenBeeld Nationaal Archief

21 augustus: een 8 voor Arne Slot

Ik ben benieuwd of aan de tokkietalkshowtafel de naam Dick Advocaat nog vaak zal vallen. Jarenlang was er rond de tokkietalkshowtafel in de wijde omtrek geen betere trainer te vinden dan Dick, vaak liefkozend Dickie genoemd. Het voetbal van Feyenoord was niet om aan te zien, maar dat lag nooit aan Dickie, volgens de aanzittende experts aan de tokkietalkshowtafel. Als ik Feyenoord zo zie voetballen, denk ik toch echt dat Arne Slot een iets modernere trainer is dan de grote favoriet van de tokkietalkshowtafel.

 trainer Arne Slot Beeld Pro Shots / Toin Damen

trainer Arne SlotBeeld Pro Shots / Toin Damen

20 augustus: een 8 voor Ibrahim Sangaré

Deze week waren het Wesley Sneijder en Kenneth Perez die zich negatief uitlieten over Sangaré. Ik heb een karakterologisch bepaalde behoefte aan tegenspraak. Tegen Benfica had Sangaré een passnauwkeurigheid van 87 procent. Eat that, experts. Hij vocht vijftien duels uit, waarvan hij er ook 87 procent won. Verslik je niet, experts. Ik heb andere cijfers, maar het belangrijkste in dezen zijn die dertien balheroveringen. Dertien! Sneijder bepleitte in de rust het vervangen van Sangaré door Davy Pröpper. Gelukkig heeft Roger Schmidt meer verstand van voetballen, dus hij haalde Van Ginkel eruit voor Pröpper. Sangaré bleef staan. Suck it, Wes. Aan talkshow- of analistentafels zie je meteen welke deelnemers het als trainer nooit zullen halen. Wie dinsdag een simpele, juiste observatie deed, was Ron Vlaar. Hij voorspelde dat Sjachtar overal op het veld, al was het hartje verdediging, zich er met driehoekjes uit zou werken. Wordt een coach.

 Ibrahim Sangare Beeld Pro Shots / Thomas Bakker

Ibrahim SangareBeeld Pro Shots / Thomas Bakker

19 augustus: een 6 voor Peter Bosz

Meteen na de met 3-0 verloren wedstrijd tegen Angers stonden Peter Bosz, Juninho en Vincent Ponsot, de trainer, de technisch directeur en de directeur voetbal van Lyon, in de kleedkamer te vergaderen. Een paar uur later lag Marcelo eruit, de falende centrale verdediger die in maart zijn contract nog met twee jaar had verlengd. De reden was sportief, schreef L’Équipe, maar ook beviel het gedrag van Marcelo Bosz niet. Hij had ‘ironisch gelachen’ bij een peptalk van Léo Dubois – Marcelo speelde 167 wedstrijden voor Lyon. Er staan er nog meer op de nominatie te vertrekken, van wie Aouar de beste en de duurste is, maar geld is schaars in Europa. Bovendien schijnt Bosz ‘niet overtuigd’ te zijn van de kwaliteiten van het eergisteren 18 jaar geworden supertalent Rayan Cherki. We moeten nog maar zien hoe het afloopt met Bosz in Lyon.

Peter Bosz. Beeld AFP

Peter Bosz.Beeld AFP

18 augustus: een 8 voor Louis van Gaal

Was Wappie Weghorst geselecteerd of niet? Ik zocht het op nadat Louis op de persconferentie had gezegd dat mensen zich zouden moeten laten vaccineren om anderen niet in gevaar te brengen, maar dat hij ze nu eenmaal niet kon dwingen. “Wie ben ik? De premier zou het moeten zeggen,” zei hij zonder veel hoop. De hele persconferentie uitzitten bracht ik niet op, maar Louis gaf opnieuw waar voor zijn geld. Over Facetimen en zoomgesprekken: “Ik heb dat met verve gedaan.” Over het selecteren van Malen, die nog niet veel heeft gespeeld: “Het is niet des Van Gaals om Malen te selecteren.” Over zijn populariteit: “Het volk heeft zich achter me geschaard en dat doet me deugd.” Maar zou hij verliezen, dan was hij weer een slechte trainer, zei hij berustend. Win van Noorwegen, Louis! Het is je gegund.

Louis van Gaal. Beeld Pro Shots / Stanley Gontha

Louis van Gaal.Beeld Pro Shots / Stanley Gontha

17 augustus: een 4 voor Marcelo

In L’Équipe kreeg Marcelo als cijfer voor zijn optreden tegen Angers een 1. Men sprak van ‘un match absolument catastrophique’, iets wat zo internationaal naar horror klinkt, dat ik het niet hoef te vertalen. Toen hij bij PSV speelde, vonden we Marcelo niks. Het dreigende ‘strik erom’ klonk uit vele kelen. Verbazingwekkend was het dat hij via Hannover en Besiktas ten slotte bij Olympique Lyon belandde, waar hij zich onder Génésio en Garcia ontwikkelde tot een uitstekende centrale verdediger, vooral naast de Belg Denayer. Toen kwam Peter Bosz, met zijn filosofieën gebaseerd op de opvattingen van Johan Cruijff. Als Marcelo iets niet kan hebben, is het ruimte in zijn rug. Voor de Braziliaan is dat net zoiets als schaatsen op hoge noren. Bosz zelf kreeg van L’Équipe een 3. Coach Sylvinho redde het na Génésio drie maanden. Ik ben benieuwd.

Marcelo (links). Beeld AFP

Marcelo (links).Beeld AFP

16 augustus: een 5 voor Peter Bosz

Enige, waarschijnlijk te haastige, conclusies na dit voetbalweekend.
1) Peter Bosz ziet de buien hangen boven de bergen aan de overkant van de Rhône. Angers slachtte Lyon met 3-0;
2) Benzema wordt topscorer in La Liga, nu de aanvoer onder Ancelotti gaat komen van Bale en Hazard;
3) Wat Lille het vorig seizoen was, een verrassing, zou nu onder dezelfde trainer, Galtier, Nice kunnen worden met de geweldige spelmaker Gouiri en de ontketende Dolberg als katalysatoren;
4) Pogba wordt speler van het jaar in de Premier League;
5) Rennes, eigendom van de rijkste man van Frankrijk, blijft doorbieden op Álvarez, maar Ten Hag gaat met stoelen gooien als Overmars een verkoop zelfs maar overweegt;
6) AZ komt in degradatiegevaar;
7) Als PSV zo onverstandig is om Luuk de Jong te kopen, krijgen ze te maken met een heel ontevreden bankzitter.

Peter Bosz. Beeld EPA

Peter Bosz.Beeld EPA

14 augustus: een 8+ voor Noni Madueke

Op de veel geraadpleegde site transfermarkt staat Madueke ingeschaald op 16 miljoen euro. ‘Weinig,’ dacht ik. ‘Te weinig’. Toen las ik in piepkleine letters: ‘Laatste verandering 19 mei.’ Als je het mij vraagt – vraag het dan – zou er vandaag iets als 35 miljoen komen te staan. In vier Europese wedstrijden maakte de jongen twee doelpunten en gaf hij één assist.

Hij speelde zich ‘in de kijker’, zoals we dat noemen.

Madueke is een van de spelers die van PSV een ­concurrent voor Ajax maken. Götze, Gakpo en Van Ginkel zijn andere geduchte tegenstanders. Het zal deze competitie tot een van de spannendste van de laatste jaren maken. Ik ben er niet rouwig om dat ze Ajax tot scherpte dwingen. Álvarez mag in elk geval niet weg. Het zou me niet verbazen als dat het eerste gevolg is van de 4-0 van vorige week zondag toen het middenveld van Ajax een harde les kreeg voorgelegd. Rennes heeft serieus achter Álvarez aangezeten, maar vrijdag kwam de definitieve weigering tot onderhandelen van Overmars.

Als het waar is dat Van Gaal van Blind de Oranje ­Pirlo wil maken en Blind vraagt ook aan Ten Hag op die positie te worden tewerkgesteld, ben ik benieuwd welke Ajaxmiddenvelder sneuvelt, vooral in de Champions League. Ik heb nog wat cijfers van Opta paraat, om die gewenste scherpte bij Ajax op te wekken. Hier de data over de laatste drie gespeelde officiële wedstrijden van Sangaré, Blind en Gravenberch, van de laatste twee zijn dat dus twee competitiewedstrijden in het vorig seizoen.

Balveroveringen: Sangaré 23, Blind 21, Gravenberch 21.
Intercepties: Sangaré 8, Gravenberch 5, Blind 4.
Passes: Sangaré 185, Gravenberch 151, Blind 241.
Passnauwkeurigheid: Sangaré 86,5%, Gravenberch 85,4%, Blind 86,3 %.

Die Ibrahim Sangaré is de eerste door Roger Schmidt ingevulde naam op het spelersformulier. Niet voor niets voetbalt hij sinds het vertrek van Rosario met het zelfvertrouwen van een speler met een gegarandeerde basisplaats. Laat de mensen maar lullen. Zoals Álvarez de mensen liet lullen.

Noni Madueke. Beeld ANP

Noni Madueke.Beeld ANP

14 augustus: een 7 voor Louis van Gaal

Ook Louis heeft nog wat scherpte nodig. Hij mag van mij Berghuis en Til selecteren, maar dan lijkt het me moeilijk uit te leggen waarom hij Bergwijn in Londen laat chagrijnen, die bij Spurs de hele voorbereiding meedeed en onder Koeman ongeveer alles speelde en het meeste goed ook. Tenzij Van Gaal hem gewoon is vergeten, dat kan natuurlijk gebeuren bij het klimmen der jaren.

De selectie van Drommel snap ik, sowieso moet je alle keepers die Johan Derksen ‘niks’ vindt meteen aantrekken. Bijlow is ook logisch en Pasveer zal voorlopig wel de eerste keeper worden, anders selecteer je een oudere man niet. Waar Cillessen inmiddels ­uithangt? Geen idee. Fysio?

Op het gebied van de vreemdste selecties dringt opeens Erwin van de Looi zich naar voren: Sydney van Hooijdonk bij Jong Oranje? Is daar een reden voor, behalve een of ander cabaretfestival beneden de rivieren?

Louis van Gaal. Beeld ANP

Louis van Gaal.Beeld ANP

14 augustus: een 8 voor Georginio Wijnaldum

De mensen vinden het fijn voor Wijnaldum dat hij Barcelona links heeft laten liggen en dat hij bij PSG samen mag spelen met Messi. Eerst zien dan geloven. Onder Koeman verzekerd van een basisplaats, moet hij nu met Paredes vechten om een plekkie. Beschikt Paredes over kwaliteiten die ‘Gini’ mist?

Hij is bevriend met Messi. Zou dat niet genoeg zijn?

Georginio Wijnaldum. Beeld AFP

Georginio Wijnaldum.Beeld AFP

13 augustus: een 7 voor Ryan Gravenberch

Het ‘omschakelen en de restverdediging’ blijven een probleem voor Gravenberch. PSV liep het middenveld van Ajax alle windstreken in en er waren momenten dat Gravenberch en Blind volgens opdracht ‘vooruit druk zetten’ en helaas achterom voorbij werden gestoken. Als ooit bleek wat de rol van Álvarez bij Ajax moet zijn, was het zondag. Het zal een eyeopener voor Ten Hag zijn geweest die opnieuw was gaan twijfelen aan het nut van de Mexicaan, vergelijkbaar met Sangaré bij PSV. Opta keek voor mij naar de gemiddelden van Sangaré, Blind en Gravenberch, met dien verstande dat de eerste al vijf wedstrijden speelde, zo vaak als maar mogelijk uitgelachen door satiredeskundigen als Kieft en Gijp. Balveroveringen per 90 minuten: Sangaré 9.6, Gravenberch 7, Blind 8,5. Zaterdag nog een paar van die cijfers. Kieft en Gijp heel hoog gespeeld, heel laag in de humor.

Ryan Gravenberch. Beeld ANP

Ryan Gravenberch.Beeld ANP

12 augustus: een 8 voor Ibrahim Sangaré

Sangaré is van december 1997. Meestal redden de laat in het jaar geboren voetballers het niet omdat de selectieprocedures nog steeds uitgaan van 1 januari als peildatum, zoals veel in en om het voetbal ouderwets is. Van nieuw­lichterij zoals vrouwelijke verslaggevers, gekke spelsystemen, homo’s en andere rariteiten moet het voetbal niks hebben. Ik heb niet ‘hoog gespeeld’, verre van dat en toch ken ik mezelf het recht op verbazing toe: verbazing over de gebrekkige inzichten van veel ex-voetballers, analisten, die wel ‘hoog hebben gespeeld’. Het heeft hun blik er niet helderder op gemaakt. Te veel gekopt denk ik. Deze toeschouwer, laag gespeeld, begrijpt precies waarom Roger Schmidt, laag gespeeld, Sangaré niet op de bank zal zetten ondanks ontbrekende fluwelen techniek. Hij speelt de bal nooit met de buitenkant van zijn voet, maar stelt Götze in staat dat wel te doen.

Ibrahim Sangaré. Beeld Pro Shots / Thomas Bakker

Ibrahim Sangaré.Beeld Pro Shots / Thomas Bakker

11 augustus: een 8 voor Antony

Aantekening Ten Hag: ‘Antony en Berghuis niet te dicht bij elkaar zetten in de kleedkamer.’

Aantekening Berghuis: ‘Antony schoppen op de training.’

Aantekening Antony: ‘Aan Nico vragen of hij Berghuis even schopt op de training.’

Aantekening Álvarez: ‘Aan Gravenberch vragen of hij me de woorden ‘omschakelen’ en ‘restverdediging’ goed wil leren uitspreken. Proberen niet in lachen uit te barsten.’

Aantekening Messi: ‘In de eerste competitiewedstrijd Mbappé en Neymar allebei twee keer vrij voor de keeper zetten.’

Aantekening Neymar: ‘Bij elke vrije trap en corner eerst vragen of Messi hem wil nemen.’

Aantekening Messi: ‘Bij vrije trappen van Neymar niet hoofdschuddend weglopen.’

Aantekening Overmars: ‘Onana kleedkamer B geven op de Toekomst en parkeerplek op P5.’

Aantekening Messi: ‘Zoons meenemen naar de Eiffeltoren. Vragen of Mbappé ook zin heeft.’

Antony. Beeld Hollandse Hoogte/Soenar Chamid sportfotografie

Antony.Beeld Hollandse Hoogte/Soenar Chamid sportfotografie

10 augustus: een 9 voor Vivianne Miedema

We zitten in de fase van het seizoen dat ik nog genoegen neem met halve wedstrijden, op sommige na, zoals Ajax-PSV. ADO-Jong Ajax moest het stellen met een halfuur en van Metz-Lille bekeek ik de tweede helft. De laatste hele wedstrijden die ik zag waren die op de Olympische Spelen van het vrouwenelftal. Miedema bevestigde haar status als beste voetbalster van de wereld en geheel tegen haar gewoonte in zag Sarina Wiegman niet steeds de beste oplossing bij gerezen problemen. Het blijven kiezen voor Van de Sanden in plaats van Beerensteyn was gewoon een vergissing. Ook het wegvallen van Spitse werd niet goed opgevangen. Deze stuurman aan wal had de fanatieke en meedogenloze pitbull Van de Donk liever op die plek gezien, in plaats van Groenen en of Roord. Amerika was te verslaan, maar we deden het niet.

Vivianne Miedema. Beeld Thomas Bakker/Pro Shots

Vivianne Miedema.Beeld Thomas Bakker/Pro Shots

9 augustus: een 9 voor Leonardo

Op de dag dat Sifan Hassan haar gouden race liep, liet Noni Madueke de ene Ajaxspeler na de andere stilstaan op weg naar de 1-0 voor PSV. Maar laten we praten over Messi, die vandaag tekent bij Paris Saint-Germain. Hij is na Donnarumma, Wijnaldum en Ramos de vierde wereldster die gratis binnenwandelt bij de duurste club van Europa. Leonardo hoefde alleen maar achteruit te leunen, wachtend op de uitkomst van appjes verstuurd door Neymar, Di Maria en Paredes aan hun Argentijnse vriend. De vraag is wie er op de bank belandt: Icardi natuurlijk, geen vriend, en als Messi op 10 komt te spelen, heeft ook Wijnaldum een probleem. Paredes en Verratti gaan niet zomaar aan de kant toekijken hoe Messi de Ligue 1 verovert. Gelukkig heeft Ziggo uiteindelijk de rechten gekocht. Geen dank voor het advies, gratis, net als Messi

Leonardo Nascimento de Araujo. Beeld REUTERS

Leonardo Nascimento de Araujo.Beeld REUTERS

Nuno Espirito Santo kan bijles opstellingen nemen bij Vitesse Source link Nuno Espirito Santo kan bijles opstellingen nemen bij Vitesse

Back to top button