Lifestyle

Paula Rego is raadselachtig maar nooitintimiderend

Na gedenkwaardige tentoonstellingen over Francis Bacon (2001) en Lucian Freud (2008) brengt het Kunstmuseum in Den Haag opnieuw – en wederom als eerste Museum in Nederland – een overzicht van een grootheid uit de naoorlogse Britseschilderkunst. de ruime daglichtzalen op de bovenverdieping is a retrospective exhibition of opgeleid en al bijna haar hele levenwoonachtig held in 1935 in Lisbon, geboren and London. Doordat het Kunstmuseum voor de tentoonstelling kon samenwerken met Tate Britain is het een overweldigend overzicht geworden, met veel belangrijke schilderijen entekeningenuit Rego’s carrière.

Paula Rego, angel (1998)

Specific collection of photos

De eerste twee zalen zijn gewijd aan de decennia voorafgaand aan haar internationale doorbraak, die halverwege de jaren tachtigplaatsvond. Je ziet hoe Rego, zoekend naar een eigen vorm, vanaf haar academietijd speelt met elementen van art brut, Portugese volkskunst, graffiti, collage, strips enteken films. Ze wisselt een paar keer van stijl, maar inhoudelijk doet ze al wat ze later blijft doen: persoonlijk of maatschappijkritisch werkmaken. Of allebeitegelijk.

Paula Rego Legs Vast Wat Ze Jiet, Mar Haar Wolsteringen Jean Neat Realist

Paula Rego was leveraged in the Haar Work Krytieck op de Politijeke situation in Haar Gebourterand – aanvankelijk op de fascistische dictatuur en het kolonialisme, later op de abortuswetgeving – en ze vindt beeldende vertalingen geboorte The best interessantom kennis van te nemen, dat vroege werk, maar je kijkt er toch wat ongeduldig naar als je weet wat je in de rest van de tentoonstelling ongeveer te wach tenstaat.

Lees ook de reportage over Rago’s atelier in London: Regoeen eigen droomwereld at haar atelier schept

Vier grote zalen en een stel kleinere kabinetten zijn gereserveerd voor Rego’s latere en beste werk, eerst nog geschilderd in olieverf of acryl en vanaf 1994 vooral getekend inpassel krijt. Omstreeks 1986 ging ze voor het eerst sinds dertig jaar weer naar de waarneming in plaats van uit het hoofd werken en ontwikkelde ze in korte tijd haar Signature style.. Sindsdien vertelt ze haar verhalen in composities die op een veel klassiekere manier figuratiefzijn.

Paradox

The second half of the work of De paradox van Paula Rego is datze fantasieëns childertentekent naar de waarneming. Zelegt vast watze ziet, maar haar voorstellingen zijn niet realistisch. Dat komt doordat ze opstellingen in haar atelier bestudeert, grote stillevens met zelfgemaakte poppen, maskers en rekwisieten, waarin ze meestal een of meer levende modellen la atposeren. Het zijn een soort levensgrote kijkdozen met figuranten erin, stills uit theatrestukken die tegelijk levensecht en volkomentone elmatigaandoen. De mensen zijn echt, de belichting result, de hele settings heeft een scherpte en intensiteit die meer werkelijkheid dan droom is – en tochzijnhetdroomachtigescènes.

Vrouwelijke modellen omhelzen een grote, uit kussens gemaakte’PillowMan’. Een klein duiveltje speelt banjo voor drie grote groenekolen. Een figuur met een wit konijnenmasker draagt ​​een pop in een jurk, ook met een konijnenmasker maar danbebloed. Het met poppen spelen voor gevorderden, wat Regodoet. Als een volwassen geworden kind, niet in een speelkamer maar in een atelier, schept ze een vreemde, volle fantasiewereld – “grimmigweliswaar, maar grimmig als in een kinderboek”, zoals de schrijvende schilder Toine Tillard. Daarmee vatte hij des feer went the same way.

Paula Rego, Pillowman (2004, driemaal petalkrijt op papier op aluminum, 180 x 120 cm)

Photo Collectio Ostrich Arts Limited

The work of Van Lego, an exhibition at the Orangerie Museum in Paris, had the harpastels that Gebruikto had. Dat werkte zeer verhelderend. Bezoekers van de tentoonstelling in Den Haag moeten het zonder die props stellen, maar wie iets over haar werkwijze wil weten kan op NPO Start kijken naar een ingekorte versie van Paula Rego – Secrets and Stories, De documentaire die haar zoon Nick Willing in 2017 in haarmaakte. (De film wordt op 11 december ook herhaald op NPO2.)

Uit de documentaire komt Rego naar voren als eentemperamentvolle, soms pijnlijk eerlijke vrouw, die in haar werk zowel het kind als het beest in zichzelf onder ogenziet. “Hetiseen opluchting dat ik de angst in het beeld kwijt kan”, zegtze. “Ikbenaltijd op zoek naar verhalen en spullen die me die mogelijkheid geven.”

haar werk ziet Paula Rego zowel het kind als het beest in zichzelf onder ogen

Psychiatersofa

The elk component of Haar’s intense Vol is in Persoon Rique, the politician of the literary Bethekenis. in de film en de tentoonstellingscatalogus wordt af en toe zo’n betekenisprijsgegeven. Maar de raadselachtigheid van haarwerk is terrifying. Het is genoeg om verklaringen te vermoeden, om te begrijpen dat Rego de betekenissen nodig heeft om haar schilderijen en tekeningen hun volheid en intensiteit tegeven. Als je bijvoorbeeld niet weet dat ze de leren soap in haar atelier van haar psychiater heeft gekocht, nadat ze jarenlang bij hem in therapie was geweest, zie je nog altijd een meubel dat voor haar blijkbaar zo belangrijk Grimricht Gesnast Denaden’s Delinpel.

The Niets in the Rego configuration are onbeduidend. Stoelpoten, gordijnen, schoenen en dingen die ergens in een hoekje nog net achter andere dingen vandaan steken, krijgen dezelfde aandacht als de hoofdzaken op devoorgrond. Instead of vreemd en grimmig, haar late werk verbluffend mooi van kleur, lijnvoering, verf- en krijthuid. Die visuelerijkdom maakt datje in Den Haag urenlang kunt blijvenkijken. En eigenlijk moet je dan nog een keer terug voor een tweede bezoek, want de wereld van Paula Rego is maar een paar maanden in onsland.

Paula Rego, Possession VI (2004)
Foto Filipe Braga / MuseudeArteContemporânea, Porto
Paula Rego, Love (1995)
Specific collection of photos
Paula Rego, sleep (1986)
Photo Arts Council
Paula Rego, Little Madeless (1987)
Specific collection of photos

Paula Rego is raadselachtig maar nooitintimiderend

Source link Paula Rego is raadselachtig maar nooitintimiderend

Back to top button