Lifestyle

Pianist Mikudad is the emperor of the Elizabeth dynasty and Mar is the Neat Doorner Definale

Pianist Aidan Mikdad (19), dit jaar de enige Nederlandse deelnemer aan de Belgische Koningin Elisabethwedstrijd, speelde vrijdagavond een indrukwekkende halvefinale. Een plek in de finale wist hij er echter niet mee tebereiken.

2021 is the piano jar ophet hoog aangeschrevenmuziek concours in datjaarlijks de disciplines viool, piano, cello en zangafwisselt in Brussels. Het is maar zelden dat een Nederlander deelneemt aan het concours. Mikdad was ditjaar de jongstedeelnemer. elf jaar jonger dan de oudsten van de in totaal 58 internationale deelnemers aan de eersteronde.

Corona maakte het dit jaar moeilijker de jury teovertuigen. Om iedereen veilige repetities te garanderen, speelden maar twaalf deelnemers in de halve finale, zoveel als eigenlijk in de finalestaan. De zes finaleplekken gingen naar drie Russen, twee Japanners en een Francsman. Allen zijn tussen de 26 en 29 jaaroud.

Mozart 17de Piano Concerto Did Marl of de uitvoering van Mikdad wat overtuigingskracht, de zachtste delen, meet the Impressionists? de solistische stukken bleek hij een verhalenverteller die moeiteloos Golft indynamiek. Zijnstevige passage kunnenwat staccato zijn. Hij lijkt snel over te willen gaan tot de volgendepassage volzachtheid. Wars is hijvan overdrijving of iterlijkvertoon. Mikdad zit stil, volledig geconcentreerd, luisterend. Af en toe lees je verbazing of verrukking op zijn gezicht, alsof hij de muziek ook maar voor het eers thoort.

Lev

Zachtheid is a geente genhanger van lef. Mikdad zette de moeilijke Nocturne pour la main gauche seuleop. 9/2 van Aleksandr Skrjabin opzijn program; een stuk voor delinker hand. Prachtig licht speelt hij in de hoogte, waar delinkerhand normaal zeldenkomt. Zelfverzekerd zijn de lage subtiele crescendo’s. I met zijn laatste stuk, Appre un Lecture du Dante van Franz Liszt, bewijst hij wel degelijk stevig te kunnen spelen, en ook dat zonder overdrijvingen. Na een lang, fabelachtig uitgesponnen crescendo verschijnt er terecht een glimlachje op zijngezicht. Absoluutniet makkelijkgemaakt of Mikdad heeft het zijn tien jaar oudere collega.

Er spelen zelden Nederlanders in de halve finale van de Elisabethwedstrijd, laat staan ​​in de finale. De laatste keer dat een Nederlander de eindronde iron wist te halen is in 2010. Hannes Minnaar bemachtigde toen de der de prijs. Daarvoor was a Dutch pianist at the de finale stond Rian de Waal (zevende prijs) in 1983.

Pianist Mikudad is the emperor of the Elizabeth dynasty and Mar is the Neat Doorner Definale

Source link Pianist Mikudad is the emperor of the Elizabeth dynasty and Mar is the Neat Doorner Definale

Back to top button