Lifestyle

Prikkelend en opzwepend theatre over het Assepoester-gevoel

Er zijn wel duizenden manieren om uit de toon tevallen. Je hebt weerbarstig haar, hebt een andere afkomst dan de meesten uit jeom geving bent verlegen. Iedereen heeft weleens het gevoel uit de pas te lopen, en iedereen kent het gevoel dat je daar de enige inbent. Dan zou je, zoals een van de Performers in deze voorstelling, jezelf wel metducttape tegen een muur willen plakken enverdwijnen.

Ginderella Is a luxury jeugdtheater on dat’Assepoester-gevoel’: het idee dat je er niet bijhoort. Rondom elementen uit het klassieke sprookje weeft regisseur Moniek Merkx energieke, vooralwoordloze scènes waarinjongerenhun veranderende identitei tonderzoeken. Nietéén Assepoesterentweestiefzussen in deze voorstelling, maar iedereen is soms Assepoester, soms niet, en iedereen is weleens die narestiefzus.

De associatieve en interdisciplinaire theatretaal waar Merkx om bekendstaat, sluit naadloos aan bij de signatuur van het Groningse gezelschap NITE. Naast de professionele performer, wordt de voorstelling gespeeld door zes tieners en een kind, die zelf in de leeftijd zitten waarin ze hun eigen lichaam en identiteit actief, en soms tegen wil en dank, onderzoeken.

Het Levert Fantasierike, Prickerende Tone Elberden op: Merkx vuurt materiaal op de toeschouwer af zonder daarbij al te veel uit teleggen. haar jonge publiek betaalt zichuit’s Datvertrouwen: Ginderella rijk, raw en gelaagd Theater dat iedereen op een eigen manier op zichzelf kanbetrekken.

Levensgrote boom

Prachtig zijn de uitbundige kostuums van ontwerpersduo Maison the Faux en de scenografie van Sanne Danz, die onder meer een levensgrote boom uit detoneeltoren laat zakken, van wortels tot kruin, waaromheen de Performers langzaam tot was komen

Lees ook: derubriek’s Regisseur Moniek Merkx’Het decembergevoel’

Zonder het te Idealiseren – want soms is het gewoon ronduit pijnlijk om buiten de groep te vallen, en de voorstelling draait daar op momenten niet omheen – geeft Merkx wel een sterk statement af: vaak zit in datgene waar Dus onderzoek het vooral: He is a zet ook eens een ander masker op, dans mee met zij die het weld urven. Accepteer dat je lichaam verandert, beweeg soms mee, somserte genin. Dan heb je uiteindelijk geen fee meer nodig die een pompoen tot koets omtovert en je een prachtigeglitterjurkaanmeet. Die zullen We look for niet in dezevoorstellingtegenkomen.

Ginderella eindigt in eenweldadig water ballet, waarin de Performers beurtelings over de speelvloer buikglijden: spekglad, gevaarlijk en geweldig, dátisopgroeien.

Prikkelend en opzwepend theatre over het Assepoester-gevoel

Source link Prikkelend en opzwepend theatre over het Assepoester-gevoel

Back to top button