Lifestyle

Tugan Sohiev dirigeert Concertgebou workest met in the hands of ijzeren

Het is een lekkere binnenkomer van de avond: Tracking Van composer Joey Lucens. 2013 Hijschreef het stuk voor een filmmuziekavond van het orkest als begeleiding van een (nu onzichtbare) achtervolgings scene. Het is een lekker ritmisch, gejaagd stuk en duidelijk een kolfje naar dirigent Tugan Sokhievs ijzeren hand; onder zijn hoekige dirigeerstijl speelt het orkest ongelofelijkstrak. Vooral het slagwerk maakt indruk door perfect te mengen met de rest.

Dejonge pianist Alexandre Kantorow (24) blijkt in het Tweed Piano Concerto van Sergej Prokofjev eentraktatie. Hij speelt springerig enscherp. Van de cadens (solo) in het eerste deel, toch al zo hondsmoeilijk virtuoos, maakt Kantorow er een van verrukkelijke, glashelde rewoestheid. Zijn vingers vliegen zo snel over elkaar dat je ogen het niet bijhouden. Alleen je oren kunnen hetvolgen. Kantorow speelt niet foutloos, maar het zijn dan ook zoveel noten dat het geen kwestie meer is van de goede raken, maar van de verkeer de missen. Aan de intensiteit doet het niet saf.

De ritmische nauwgezetheid van het orkest blijft de hele avond de roded raad. At het derde deel marcheert het orkest bijna, I met the precision of military personnel. Link .. Link .. Link .. doendes trijkers. Rechts springt Kantorow losjesmee.

Lees ook deze recensie Vampianist Alexandre Kantarow op het Gergiev Festival

Uitbraak van de contrabassen

Bekende at Dvorak Symphony No. 9 mag het koper, dat voor de pauze onbevredigend weinig mocht knerpen, eindelijk voluit. Maar hier zorgt Sokhievs fixatie op ritmische precisie voor wat ongeoliede overgangen tussen Instrumentgroepen, vooral in zachtestukken. Nog het meest onvrij klinken de soms bijna potsierlijke vertragingen waarmeehij Slavischemelodieën wiluitlichten. Dat zou misschien werken als het orkest er ook in gelooft, maar dat doet het hoorbaarniet. Het mooie tweede deel wordt pas echt muziek als de bassen zich in een pizzicato-passage uit de ketenen besluiten los tewurmen. Meteen ontspannen ook de schouders van de andere orkestleden.

Tugan Sohiev dirigeert Concertgebou workest met in the hands of ijzeren

Source link Tugan Sohiev dirigeert Concertgebou workest met in the hands of ijzeren

Back to top button