Lifestyle

Venice Vulva Melanie Bonajo Vulva

Niet in het modernistische Rietveldpaviljoen, maar in het barokke kerkje Chiesetta della Misericordia is dit jaar de Nederlandseinzendingvande Biënnale van Venetiëtezien. En het moet meteen maar gezegd: dat iseen verademing. Drie km verwijderd van het drukke hoofdterrein van de Biënnale, in een rustig hoekje van de wijk Cannareggio, heeft kunstenaar Melanie Bonajo (Heerlen, 1978) eenweldadigeoasege creëerddiehelemaalin het teken staat van.

Het is te hopen dat Bonajo’s kunstwerk censuur bespaard blijft

Zonlicht valt binnen door de roosvensters die met regenboogkleurenzijn beplakt. De vloer is bezaaid met aan elkaar genaaide, bontgekleurde kussens die als een stroom lava bezit hebben Genomen vande architectuur. Plof neer in dit softe rotslandschap en laaf je aan de videobeelden die op een groot schermgeproject eerdworden. “Omarmje innerlijkeluiaard”, zo nodigt Bonajoonsuit.

Gedurende veertig minutesn komen in de film When the body says “yes” Diverse Gender Queer Mensen Ahn Hetward – Wit, Zwart, Non-Binea, Transgender – Die openhartig vertellen wat hun geslachtsdelen voorhenbetekenen. Zo started a gay man when zijnmoeilijkerelatie met a zijnbesneden penis. Nog steeds neemt hij het zijn ouders his kwalijk dat ze hem dit als klein jongetje hebben aangedaan, zonder zijn toestemming his, omdat binnenhun religie “iedereen datnueen maaldeed”.

Photo Peter Tijhuis

Dierlijke kudde

Onderwijl trekken op het scherm lichaamsdelen voorbij, gefilmd tijdens een’pleasurepositive camp’ dat Bonajoeerder organizerde. Schaamheuvelswordengedecoreerd met bloomblaadjesenkraaltjes – vier je vulva! alle maten en kleuren liggen op en tegen elkaar – harige armen naast gladde benen, tatoeages naast door brandwondenaangetastehuid rechamen. Soms zijn ze aan elkaar gebonden met plakband, niet voor seksueel plezier, maar om hun symbiose aantegeven. Samen vormen ze een haastdierlijkekudde. Zeker aan het eind van de film, als iedereen met olie besprenkeld is en als glibberige alen over elkaar glijdt, is de associatie met een groep luierende zeehondensnel gemaakt.

Bonajo’s werk past zo in een lange traditie van feministische kunstenaars die het lichaam inzetten om seksisme aan de kaak te stellen en een groterzelfbewustzijntec reëren. at de jaren zeventigheette dat Body artNu sluit het aan bij debrederemaatschappelijke trend van Body positivity.. In tijden van toegenomen, the preutsheid is Bonajo’s bijdragea andeze Biënnalevooralookeengedurfd kunstwerk, dat zeker in deze katholieke omgeving nog wel wat ophef zalveroorzaken. De aankondigingsposter, waarop de achttien mensen uit de film lepeltje-lepeltje liggen in wat Bonajo’The Big Spoon’ noemt, werd al geweigerd door Facebooken Instagram. Zelfs de Organisatievande Biënnaledurfthemniettetonen. Dat is a disturber and wants to meet erotiek of seks heeft dit kunstwerk niets te maken, met sensualiteitenliefde.

An interview with Lees ookdit met Melanie Bonajo: ‘Ik ben katholiek maar ik ben een geboren ketter’

Photo Peter Tijhuis

Huidhonger

Bonajo’s werkroeptook herinneringen op aan de suikerzoete kleuren uit de video van Pipilotti Rist. Deze Zwitserse kunstenaar highlighted the artists of the Biennale in 2005. Ook Rist met zitzakken enzoete muziek. Die tentoonstellingwerdal snel door het kerkbestuur gesloten, zogenaamdvanwege’technischeredenen’. I want gespierdemannentorso opbarokkeplafonds mogen dan al eeuwen bewonderd worden, gefilmde naakte meisjes zijn nog steeds een brugteverinkatholiek Italië. Het is te hopen dat Bonajo’s kunstwerk deze censuurbespaardblijft.

Melanie Bonajo vertegenwoordigt Nederlandop de Biënnale van Venetië. Dat betekent eindelijk weer eens een risico2020 Shreef Hansdenhart Gujager

Natuurlijk kun je je afvragen of al die zelfontdekking en zelfexpressie niet wat egocentrisch overkomt in tijdenvanoorlog. Anderzijds: huidhonger is sinds corona eenbelangrijkonderwerp. Het menselijk lichaam heeft aanraking nodig om gezondteblijven. En ongevraagde betastingen zijn sinds #MeToo eindelijk eenmaatschappelijkthema. Ook daargaat Bonajo’s kunstwerk is over. Onder al het hippiegeluk zit wel degelijk een serieuze boodschap: je lichaam is vanjou.

Bovenal heeft Bonajo met deze installatie weten los te breken uit het keurslijf van hetNationalepaviljoen. Buiten de gebaande paden heeft de kunstenaar een kunstwerk neergezet dat serieus vrolijk stemmend is enuitermatebevrijdend.

Venice Vulva Melanie Bonajo Vulva

Source link Venice Vulva Melanie Bonajo Vulva

Back to top button