Lifestyle

Viotti brengt mooie ode aan enigma Haitink

Een dag na het overlijden van Bernard Haitink belichaamde de toegift van dirigent Lorenzo Viotti en zijn Nederlands Philharmonisch Orkest een wereld van symboliek. Meet’Nimrod’ uit Elgars Enigma Variations Given ze een treffende karakterisering van die raadselachtige’jager’ op waarheid, Haitink.

Viotti lijkt eerder een’vinder’dan een zoeker zoals Haitink was: de gebaren verraden geen twijfel, ze sturen meer dan dat zeuitno digen. Maar ja, je moet oud worden om los te kunnen laten en boven de materie testaan. Een weg die Viotti (31) nog moetgaan. Momenteel zit hij in het oog van een media-orkaan: de ene kant hypet de artistieke mooiboy, en de andere verguist zijn vermeendear rogantie.

Viotti zal het op de bok moeten laten zien, en dat deed hij vrijdagavond met verve, al was Three studies from Couplin vande Brit Adès nietdeged room de opening. Couperins noten blijven herkenbaar, maar de holderheid ontbreekt: de Barok is de kunst van dewelsprekendheiden Adès’ odeklinktals praten met de mond vol.

Tallow Cello Concerto van Elgar daarentegen groeide uit tot een Organische dialoog tussen orkest ensolist Gautier Capuçon, wiens Instrument diepmenselijk een innerlijke strijdbezong. zijn fluister zachtetoe gift het concert als Zowel-het Catalaanse volkslied El Kant del Suosel –bewees Capuçonda tintensiteitbovenvolumegaat.

In Mendelssohn Schotse Symfonie toonde Viotti zich eenklanks childer. Uit zijn baton doemden de Grillige landschappen langs de Atlantische kust op, waar het weer elke vijf minutesn kanom slaan. Nevels, een stralende zon, een onstuimige storm-Viotti lichtte de tegenstellingen er spanningsvol en holder uit. Hij voelt waar de hartslag van de muziek zit: een Fundament waarop hij verder kanbouwen.

Viotti brengt mooie ode aan enigma Haitink

Source link Viotti brengt mooie ode aan enigma Haitink

Back to top button