Lifestyle

Weefkunst van Hella Jongerius is zintuiglijken hooggestemd

de Berlijnse Martin-Gropius-Bau’s Hettikt engonst.At the tentoonstelling of Het Centrum Van Hera John Gerius Woven cosmos draaien de klosjes van een touwvlechtmachine hypnotiserende cirkels om elkaar heen en weven een omhulsel om de streng draden in hetmidden. een andere ruimte zit een medewerker van het Jongeriuslab op een verhoging en spint sereen een draad uit een van de wolkachtige bollen wol die aan het plafon dhangen.

Gedurende de hele tentoonstelling van Jongerius, tot half augustus, zullen er draden worden gesponnen en touwen worden gevlochten in de Gropius-Bau. Woven cosmos geen afgerond geheel, maar eindeloos in wording – en terwijl er nieuwe touwen en draden ontstaan, tonen andere werken van Jongerius nadrukkelijk rafelranden en opene indjes.on TV Woven windows bijvoorbeeld, weeft Jongerius geabstraheerde uitzichten uit een raam, een hooibaal op een veld of dennenbomen op een helling. Volmaakte, glanzende vlakken worden afgewisseld door stukken wandkleed waar de draden van lijken uitgehaald of losgeknipt en die je onwillekeurig glad zou willenstrijken.

An interview with Lees ookhet met Hella Jongerius. “Er is kleur’s geenwaarheid”

de eerste zaal hangen twee bundels van het plafond, de ene bestaat vooral uit kleurrijke spanbanden en dik touw, de andere heeft naast zeiltouw ook een bos riet en een bolletje wol dat hangt aan lussen van donker.

Dat Contrast tussen de bedrijvigheid van de medewerkers van het Jongeriuslab (er wordt ook nog een enorm weefgetouw bediend en een touwladder geknoopt), de ogenschijnlijk onverwoestbare zeiltouwen, en die rafelende vlak wordtingeklemd.

Kijkdoos

Een ander soort hoogtepunt vormt de laatste zaal, weg van de ijver van het’lab’. De serie Woven system bestaat steeds uit twee, drie of vier weefsels die met een paar decimeter tussenruimte achter elkaar hangen, aan een rek aan de wand. De eerste lagen zijn steeds tot op zekere hoogte doorzichtig, wat het effect van een kijkdoos geeft: wanneer je als toeschouwer voor het werk beweegt, vallen de lagen steeds op een andere manier over elkaarheen. I met Een werk heeft als buitenste materiaal een heel fijn zwart soort kaasdoek, opengewerktebanen. De tweede laag bestaat uiteen raster vanzwarte plastic ladder tjes; het achterste doek heeft kleurrijk borduursel.

diezelfde zaal hangt ook een Metershoog weefsel van health andere aard: het is verpakkingspapier, zoals je dat normaal in een schoenendoos aantreft, in heel brede banen in elkaar geweven, schijnbaar op zijn plaats gehouden door Het witte papier.

De catalogus bij de tentoonstelling staat uitgebreid stil bijdemore leaspecten vangeï ndustrialiseer de productie. Veel van het materiaal dat gebruikt is voor de tentoonstelling is gerecycled. Jongerius, bekend als ontwerper, zegt de relatie tussen mens en omgeving te willen’helen’, een soort hooggestemd streven dat ook terugkomt in de titel van detentoon stelling.Marl Woven cosmos Are anders dan die teksten doen vermoeden, een heel zintuiglijke ervaring, die niet per se gestut hoeft te worden door groot seambitie.

Weefkunst van Hella Jongerius is zintuiglijken hooggestemd

Source link Weefkunst van Hella Jongerius is zintuiglijken hooggestemd

Back to top button