Lifestyle

Zaal 7: Stilllife-NRC

Het stilleven: zowel een bewogen genre als de nivelleerder van kunst

Het stilleven is a genre of eigenlijk eenvervelend. Dat werd weer eens bevestigd toen we voor deze Verborgen Schatten-special de’zalen’onder de medewerkers verdeelden. Zeven van de zalen – landschappen, portretten, historische stukken, interieurs, globalisering, politieke werken en Conceptuele kunst – warn of direct forgiveness. Het stilleven bleef ongeliefd en ongewild achter, een Concept voor, zoals Goethe al schreef, de beperkte mens, voor de eenvoudigen van geest die niet veel ophebben met deverbeelding. een tijd dat alles al lijkt stil te staan, wil niemand zich bezighouden met iets wat nadrukkelijk niet beweegt.

Ook voor corona meed ik in musea al vaak de zaal met perfecte bloemstukken, gladde schedels en Fruit dat maar niet wilrotten. Wie heeft er nu zin ​​in Studies vol moraal over hoe vluchtig het leven is, de wetenschap dat overdaad schaadt en dat alles in het leven slechts ij delheidis. Ondertussen ontbreekt ook nog eens de tragiek: geen vervallen holden, interieurs die eenzaamheid ademen, schuldig landschap, politieke wanhoop of ergerlijke koppen, maar eeuwig fris ogende vruchten en zelfs het gevogelte lijk Schrij Stilleven (1979): “Jemo et uiterst stil leven om een ​​stilleven te kunnen maken.”

Wie heeft er nu zin ​​in Studies vol moraal over hoe vluchtig het leven is?

Bernlef bedoelt het echter positief, en koppelt het idee van het stilleven aanhetultieme creëren: “Eenbeschreven bladzijde is een stilleven, het wit staat gelijk aan het licht, het werkelijke onderwerp van hetged. ligt uiterst geduldig, voortdurend remmend en vertragend in eindeloze herhalingen vervallend, in eindeloze herhalingen vervallend, alleen zo schrij

Wie uitgaat van de bewegingáchter hetstilleven, dankt niet alleen Bernlef voor zijn omdraaiing, maar beseft ook dat dankzij het stilleven kunst konveranderen. Waar in de portretten en historische stukken toch vooral de groten der aarde lange tijd het onderwerp waren en ook de landschappen groots en meeslepend waren, bleef het stilleven in een hoekje zitten met een boodschap die voor iedereen gold: still life , Schedule Heben where we soak in Alemaal. Bovendien was a still life aan de muur altijd betaalbaarder dan een portret, laat staan ​​eenschuttersstuk. Het stilleven kortom als het meest bescheiden genre onder de genres.

Dat is wat een stilleven vermag: rare verbindingen leggen, de tijd stilzetten en de realiteit met kracht verbeelden

Focussend op de beweging, bedenk je ook dat de moderne kunst een totaal andere weg insloeg dankzij het stilleven. En dan denk ik niet alleen aan Picassso en Braque, die opeens weer de charme van het stilleven inzagen (Bernlef merkte al terecht op’Black had Jerrick / Aline Watt Still Rigg / Dient de Bewegging”), Maar ook aan Duchamps fietswiel opkrukje. dat er niet geweest, dan hadden we in deze special geen zaal’conceptuele tendensen’gehad. feite has het fietswiel op het krukje het ultieme stilleven. Waar een stilleven de merkwaardigheid van gewone dingen toont, is zowel het fietswiel als het krukje een toonbeeld van gewoonheid, maar in combinati verrassend. Dat is wat een stilleven vermag: rare verbindingen leggen, de tijd stilzetten en de realiteit met kracht verbelelden.

Kreeft

Dat is waaromhet of dezezaal kitscherigogende Stilleven met kreeft van Cornelie Tollens zo goedwerkt. Dat overdreven rood is niet alleen een knipoog naar de rode kreeften op stillevens van weleer, maar ook naar de kokende woede van het beest. Is het boos dat het vastgezet, niet meer tot bewegen in staat, omdat het een strikje op het hoofd heeft? Zal het in een vlaag van woede de kerstbal kapotmaken? Is als het geen kerstbal de ballon? Tegelijkertijd weet dat beest ook: maakt hij datgene kapot waar hij op zit, dan is het niet alleen gedaan met zijn houvast, maar ook met zijn bestaan ​​srecht. Immers, een kreeft alleen, are een portret van een kreeft, geen stilleven meer. Terwijl je je dat allemaal afvraagt, krijg je vanzelf oog voor de tragiek van het stilleven.

Still life of deze zaal zijn, op dat van de achttiende-eeuwer Jan van Huysum na, bewust niet omwille van de schoonheid gemaakt. Van Huysums werk mag dan voor de hedendaagse toeschouwer geen lust voor het oog meer zijn, het is wel een werk dat halverwege de achttiende eeuw tegelijkertijd met een werk van Rembrandt werdgeveild. Van Huysums werk bracht twaalf keer zoveel op en is daarmee voor de kijker van nu het ultieme symbool van vergankelijkheid: het werk heeft anno 2021 een bescheiden plekje in het depot van Teylers Museum.

deze zaal zijn de stillevens geselecteerd op de Suggestie van beweging en op de vraag waar het nu precies bij wil horen: bij het landschap (Lucassen, Kapoor, Grigely), bij het historiestuk (Wim T. Schippers), bij de toekomst Rosler de toekomst van de voorwerpen voorafgaand aan stillevens) of bij die van de verbeelding (Shonibare, Roosen). Of the verstopt het zich voor eeuwig, zich schamend voor wat het is (Christo)? Bernlef geeft andermaal antwoord:

Hij staat voor het raam
Denktna ​​on Fruitschaal
Landscape Beth Route (Door
werking van de spiegelruit? )
Fruitschaal totlandschap
en begint fluitend zijn werk
denkt: het lijkt wel nergens
op maar toch doet het me ergens
Adenken.

Alsof je uitkijkt door een raam
zegt iemandanders later
en niets ziet alleen het vage
vermoeden dat er iets is geweest
(Ik heb dat wel vaker) alsof ik
Net Wacker mijherinner verliefd
maar op wie alleen in de kamer
en dan voor het raam sta en kijk ik
naar buiten wat ik dan zie
Net zoverschrikkelijk wit
als dits childerij.

Nieuwsbrief
NRC Cultuurgids

Wat moet je deze week zien, luisteren’s horen? Onze redacteuren recenseren en tippen

Zaal 7: Stilllife-NRC

Source link Zaal 7: Stilllife-NRC

Back to top button