Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Netherlands

De relatie tussen Ethereum en grafische kaarten

Cryptocurrency is een populair onderwerp tegenwoordig, en er gaat vaak geen week voorbij zonder dat deze vorm van digitale munten in het nieuws komt, of dat er een van je vrienden iets over vermeldt.

Naast de alomtegenwoordige en bekende cryptomunt Bitcoin zijn er ook nog honderden altcoins, zoals Dogecoin, Ripple en Ethereum, die allemaal sterk populair beginnen te worden, zowel om in te investeren als voor de achterliggende technologie.

En net over die laatste gaan we het vandaag hebben. Wat is Ethereum precies, en hoe is dat in godsnaam gerelateerd aan grafische kaarten?

Wat is Ethereum precies?

Ethereum is een platform gebaseerd op de blockchain waar er tal van gedecentraliseerde applicaties op kunnen worden gebouwd.

Veel mensen zien Ethereum alleen maar als de cryptomunt die gebruikt wordt op het blockchain-platform, maar dat klopt in feite niet.

De cryptomunt die gebruikt wordt op het platform van Ethereum heet “ETH”, en Ethereum slaat meer op het netwerk dat alle toepassingen ondersteunt.

Naast Bitcoin is Ethereum wellicht de meest populaire en meest gebruikte cryptomunt ter wereld.

Op dit moment zit Ethereum, net als bijna alle andere cryptomunten, in een diep dal (huidige waarde €1100, ten opzichten van een piek van meer dan €4000!), maar zelfs deze huidige waarde is nog altijd een toename van 378% in vergelijking met 5 jaar geleden.

Het moge duidelijk zijn dat Ethereum een trouwe schare gebruikers heeft weten te vergaren, en de kans is groot dat dit crypto platform in de toekomst aan de bron zal liggen van tal van technologische innovaties.

De mogelijkheden om Ethereum te verdienen of verkrijgen zijn vrij uitgebreid, en naarmate cryptocurrency populairder en meer algemeen gebruikt wordt, zullen er steeds meer opties bijkomen.

Om te beginnen kan je dit gewoon aanschaffen via de beste crypto broker voor jouw situatie, afhankelijk van jouw wensen. Doe op voorhand zeker goed onderzoek, want de hele cryptowereld is nog een beetje het Wilde Westen in de technologiesector.

Een andere optie is betaald krijgen in Ethereum, bijvoorbeeld als je een online bedrijfje hebt. Hoewel dit nog bijlange niet erg courant is, zijn er bepaalde sectoren (vooral internationale bedrijven waarbij snelle betalingen cruciaal zijn) waar munten zoals ETH een vaste waarde zijn geworden.

Tot slot kan je het ook gewoon kopen of krijgen van een individu, een rechtstreekse transactie. Dit kan voor echt om het even wat zijn, in ruil voor wat euro’s, of voor wat rommel van je zolder die je via eBay verkoopt.

Ethereum en grafische kaarten

Zoals we reeds hebben aangehaald is Ethereum veel meer dan zomaar een van de honderden verschillende cryptomunten.

Het is een heus hoogtechnologisch platform waar er heel wat applicaties op kunnen worden geplaatst, en dit systeem is fantastisch voor de creativiteit van ontwikkelaars want het is volledig open-source. Iedereen kan zomaar een app beginnen te ontwikkelen, of iemand anders ermee helpen. Er is geen gecentraliseerde “overheid” of andere derde partij die toestemming moet geven.

Maar wat heeft al dit nu in feite te maken met grafische kaarten, het onderwerp van dit artikel?

Wel, Ethereum (ETH) zou niet kunnen bestaan zonder ondersteuning van heel veel energieslorpende grafische kaarten.

Maar daar zal (hopelijk zo snel mogelijk) verandering in komen.

Ethereum zal immers binnenkort naar een “proof-of-stake” model gaan, wat voor heel wat veranderingen zal zorgen in de manier waarop deze cryptocurrency fundamenteel werkt.

Op dit moment gebruikt Ethereum nog altijd het standaard (maar lichtjes verouderde) “proof-of-work” systeem om transacties te verifiëren (door middel van crypto mining) en nieuwe ETH te genereren, wat bijlange niet de meest elegante en efficiënste oplossing is.

Dit vereist gigantisch veel computervermogen, wat trouwens ook het geval is bij Bitcoin. Maar waar Bitcoin voornamelijk onderstuwd wordt door ASICs (Application Specific Integrated Circuits), wordt Ethereum bijna uitsluitend aangedreven door grafische kaarten.

Jazeker, grafische kaarten worden voor heel wat meer gebruikt dan alleen maar videogames te spelen of video’s te bekijken!

Een overgang naar proof-of-stake zal dus de voorheen hoge vereisten op het vlak van GPUs (Graphics processing unit, een grafische processor) sterk verminderen.

In tegenstelling tot individuele cryptominers die nu de transacties moeten verifiëren, zal het Ethereum netwerk dit nu zelf doen.

Dit is dus een gigantische vooruitgang niet alleen voor Ethereum zelf, maar ook voor de hele cryptocurrencysector in het algemeen – want Ethereum ligt immers aan de basis van dozijnen andere cryptomunten.

Als die allemaal overgaan op proof-of-stake, zal er heel wat minder energie worden gebruikt, wat alleen maar goed kan zijn voor het milieu. En dat brengt cryptocurrency een stapje dichter bij wereldwijde aanvaarding en gebruik.

Jarenlange voorbereiding

Het hele systeem waarop het Ethereumnetwerk gaat vertrouwen om deze proof-of-stake te regelen heet de Beacon Chain, en Ethereum kijkt al jaren uit naar deze overgang.

Dat is zeker geen verbazing, want naast het feit dat ze uiteraard gewoon de nieuwste technologie willen gebruiken, waren er rond 2018 ook serieuze problemen in het netwerk, net omdat er een tekort was aan grafische kaarten.

Tot nu is en blijft Ethereum een enorme magneet voor energie, en men schat dat het globale energiegebruik van deze cryptocurrency vergelijkbaar is met dat van bepaalde landen!

Door over te gaan naar proof-of-stake kan het energieverbruik van Ethereum met maar liefst 99,95% worden verminderd, een serieuze verbetering.

De relatie tussen Ethereum en grafische kaarten zal dus bijna volledig verdwijnen.

De toekomst

Eens Ethereum volledig en succesvol is overgegaan op proof-of-stake, is het bijna zeker dat tal van andere cryptomunten dit model ook zullen volgen, en dat er dus heel wat minder energie zal moeten worden gebruikt in de algemene cryptomarkt.

Natuurlijk zullen er altijd wel altcoins blijven die berusten op het makkelijke – maar enorm energie-intensieve proof-of-work, wat de stevige en verkwistende vereisten van crypto helaas hoog zal houden.

Het is maar de vraag of gebruikers van cryptomunten dergelijke altcoins zullen blijven ondersteunen, als er milieubewustere alternatieven zoals Ethereum beschikbaar zullen zijn.

 

Back to top button